true
نشریه فارین افیرز در گزارشی در مورد گسترش روند مقابله کشورهای جهان با فساد مالی نوشت: سال ۲۰۱۱ نقطه عطفی در مبارزه با فساد مالی بود.
به گزارش الف به نقل از نشریه “فارین افیرز”، در ادامه این گزارش آمده است: در سراسر جهان شاهد اعتراض یکی پس از دیگری بودهایم که بخشی از این اعتراضها علیه فساد مالی مقامات کشورها به ویژه در جهان عرب بوده است. در جهان عرب مردم برای سرنگون کردن مقامات سیاسی که ثروت هنگفتی را برای خود جمع کرده بودند در حالیکه شهروندان آن کشورها از در اختیار داشتن ساده ترین مایحتاج اولیه زندگی محروم بودند، به خیابانها ریختند.
در این گزارش عنوان شد: در سرزمینهای اشغالی نیز اسرائیلیها علیه سیاستهای مقامات تلآویو تظاهرات کردند و مقامات اسرائیلی شاهد اولین اعتراضهای گسترده اقتصادی بودند. در هند “آنا هزاره” یک فعال اجتماعی در راستای مقابله جدی با فساد مالی چند بار دست به اعتصاب غذا زد. شهروندان چینی نیز علیه سطح گسترده فساد مالی در کشورشان دست به تظاهرات زدند. در آمریکا، روسیه و کشورهای اروپایی نیز بخشی از مطالبات معترضان انتقاد از وضعیت فساد مالی و بی عدالتی بوده است.
فساد مالی مدتهاست به یک چالش طولانی مدت در جهان تبدیل شده است. تلاشها برای از بین بردن فساد مالی به قرنهای گذشته بازمی گردد. اما در دوران مدرن مقابله جدی با فساد مالی در سال ۱۹۷۷ در آمریکا آغاز شد. در این سال به دلیل یکسری رسواییهای فساد در صنعت دفاعی امریکا لایحه مقابله با فساد در این کشور تصویب شد. از جمله این اقدامات تلاش برای از بین بردن فساد مالی در شرکتهای مهمی همچون جنرال الکتریک، لاکهید مارتین و مک دانال داگلاس در داخل و خارج از آمریکا بود.
در سال ۱۹۸۹ سازمان بینالمللی شفافیت آغاز به کار کرد تا مسئولیت روند مقابله با فساد مالی در سراسر جهان را بر عهده بگیرد. پیش از این در سال ۱۹۷۷ سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی کنوانسیون مقابله با پدیده رشوه را تصویب کرد. از آن به بعد کشورهای زیادی عضو این کنوانسیون شدند.
در سالهای اخیر مقابله با فساد مالی جدیتر شده است. وزارت دادگستری آمریکا اقدامات گستردهای را در مقابله با فساد مالی و پدیده رشوه در این کشور انجام داده است. در این مقطع زمانی وزارت دادگستری امریکا بیش از ۱۵۰ تحقیقات در مقابله با پدیده رشوه انجام داده و یا در حال انجام است. سال گذشته در انگلیس نیز لایحه جدید در راستای مقابله با پدیده رشوه تصویب شد.
کشورهای روسیه و چین نیز در سالهای اخیر اقدامات گستردهای برای مقابله با فساد مالی انجام دادهاند. باید به این موضوع نیز اشاره شود که چین در راستای مقابله با فساد مالی روند بینظمی داشته است.
طی دو سال گذشته سازمان بینالمللی شفافیت اطلاعات حیاتی ضد فساد مالی جمعآوری کرده است و ابرازهای بسیاری را در راستای مقابله با فساد مالی ارائه کرده است. شرکتها، دولت، و مراکز تحقیقاتی و سازمانهای غیردولتی نیز از این ابرازها برای کمک به برنامههای ضد فساد مالیشان بهره بردند. جوامع اقتصادی و تجاری نیز به روند مقابله مستقیم با فساد مالی پیوستند. این در حالی است که بخش خصوصی در کشورهای مختلف از این شرایط استفاده کرد و در روند حضور جدی در مبارزه با فساد مالی قرار گرفت.
به بیان دیگر جامعه جهانی پیشرفتهای قابل توجهای در مقابله با فساد مالی حاصل کرده است اما لازم است اقدامات محلی و ملی در این راستا برای ثمربخشی بیشتر جهانی شود. با توجه به روند مقابله جدی با فساد مالی هیچ کس در امان نیست. در این راستا کشورهای مختلف نیز با یکدیگر همکاری داشتهاند. سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی اخیرا دستورالعملهایی را برای شرکتها در مقابله موثرتر با فساد مالی تعیین کرده است.
لازم است دولتهای جهان این را تضمین کنند که یک روند فعال،مستقل و هدفمند را برای تحقیقات در مورد اتهامهای فساد مالی در سطوح دولتی در نظر می گیرند. برای تحقق این هدف لازم است دولتها آژانسهای دیدهبان مستقل تاسیس کنند و به این آژانسها آن چنان قدرتی داده شود تا در هر سطوحی عوامل فساد را تحت پیگرد قانونی قرار دهند.
سال ۲۰۱۲ می تواند زمان مناسبی برای کشورها در ایجاد کمیسیونهای مشترک با هدف ریشهکنی تمامی اشکال فساد مالی باشد. قطعا در این راستا موانعی وجود دارد اما باید گفت که جامعه جهانی در مقابله با فساد مالی به نقطه عطفی رسیده است.
true
false
false
false