true
«وقتی هنر اصیل ایرانی با سرپنجه های استادان عرصه صنایع دستی بر صفحات سرد فلز یا چوب نقش می بندد، وقتی می بینی صنعتگران هنرهای دستی بی ادعا و تنها با عشق شناساندن اصالت، هویت و هنر ایرانی به جهانیان تلاش می کنند و وقتی آثار آنان در گوشه گوشه خانه هامان خلاقیت و هنر ایرانی را ب
به خود می بالی که کشورت هنرمندان این چنینی دارد که آثارشان قابل مقایسه با آثار هنرمندان سایر کشورها نیست.» روزنامه خراسان به این گزارش اضافه کرد: اما دلگیر می شوی وقتی می بینی بازار این صنعت بی نظیر به تسخیر چشم بادامی ها درآمده است و وفور کالاها یا به عبارتی کاردستی های چینی بی کیفیت و حتی غیربهداشتی رونق را از بازار صنایع دستی تولید داخل گرفته و گرد بی مهری بر آن پاشیده است که متاسفانه در سایه بی توجهی مسئولان و نبود تدبیر لازم برای حمایت از هنرمندان این عرصه اکنون باید کم رونقی و بی رونقی این صنعت را نظاره گر باشیم؛ صنعتی که در کشور ما با وجود فعالیت بیش از ۲میلیون نفر در ۳۶۲شاخه و زیرشاخه آن مظلوم واقع شده است و جای بسی تاسف است که در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی از حمایت صنعتگران این عرصه که گام بزرگی برای حمایت از کارآفرینی و رونق تولیدات داخلی است غافلیم از این روست که شاهدیم خنجر کالاهای نامرغوب چینی هر روز بیشتر در قلب صنایع دستی مان فرو می رود.
در گزارش زیر در گفت وگو با چند تن از غرفه داران نمایشگاه صنایع دستی پای درددل های آن ها نشستیم.
صنایع دستی فقط حمایت دولت را می طلبد
به سراغ هنرمندان نمایشگاه می رویم .فاطمه کیا مسئول غرفه معرق و منبت چوب مازندران معتقد است که بیش از ۹۰ درصد بازار صنایع دستی ایران توسط کالاهای چینی ها اشغال شده است. وی می گوید: متاسفانه کالاهای چوبی ما که حاصل هنر دست هنرمندان مازندرانی است فروش گذشته را ندارد آن هم به دلیل آن که کالاهای چینی با قیمت بسیار پایین تر در بازار به وفور پیدا می شوند.
چینی ها همه بازار را قرق کرده اند
روحی ، مسئول غرفه مازندران گره چینی که ۱۴ سال است در زمینه محصولات چوبی فعالیت می کند نیز معتقد است همه بازار صنایع دستی چوبی ایران توسط چینی ها قرق شده است. وی می گوید:با وجود آن که مازندران به واسطه بازار هنر دست چوبی اش مشهور است اما کالاهای چینی این بازار را از رونق انداخته اند.وی معتقد است:دولت باید کاری بکند ، باید به هر نحو ممکن جلوی بازرگان وارد کننده این کالاها را بگیرد تا کالای چینی وارد نشود و صنعتگران ما بتوانند کار کنند. آن چه که باعث شده ما تا کنون در این شغل بمانیم علاقه به شغلی بوده که سال هاست در آن مشغول به کار هستیم. متاسفانه ورود کالاهای چینی بازار را اشباع می کند،البته صنایع دستی ایران در کشورهای دیگر با توجه به این که آن ها به صنایع اصیل دستی ایرانی علاقه دارند فروش خوبی دارد اما این بازار در داخل کشور از دست رفته است.
مسئولان بین هنرمندان تبعیض قائل می شوند
مرادی هنرمند دیگری از خطه مازندران است که سال هاست با انگشتانش آثار زیبای چوبی فراوانی خلق کرده است. وی می گوید:اصالت صنایع دستی ایرانی به واسطه اصالت آب و خاک و تاریخچه و توانایی ما ایرانی ها شکل گرفته است. طراحی، بعد شناسی و زیباشناسی از جمله این توانایی هاست ضمن آن که هنر ما ایرانی ها این قابلیت را دارد که همه می توانند حتی در داخل خانه خود هم در این زمینه فعالیت کنند. وی از روند بیمه شدن هنرمندان صنایع دستی گله مند است و می گوید:من آن قدر درگیر کارم هستم که گاهی به واسطه شنیده هایم نسبت به بوروکراسی موجود برای بیمه شدن ترجیح داده ام به دنبال آن نباشم.این هنرمند با بیان این که باید به درستی مشخص شود اصلا هنرمند به چه کسی اطلاق می شود خاطرنشان می کند: گاهی بعضی مسئولان بین هنرمندان رشته های مختلف فرق هایی قائل می شوند. به هنری بصری می گویند و به هنری دیگر هنر دستی و یا هنر زیبا اطلاق می کنند و به عبارتی برای هر هنری جذابیتی قائل شده اند و گاهی این تفکیک مشکلاتی را ایجاد می کند و باعث ایجاد تبعیضاتی بین هنرمندان می شود.
چینی ها قسم خورده اند
وی با بیان این که در خلق آثار چوبی کار تلفیقی زیاد است می گوید: اما متاسفانه گاهی ما حتی مشکل کارگاه هم پیدا می کنیم ،جایی که بتوانیم کارگاهی چند متری داشته باشیم تا محصولاتمان را تولید و عرضه کنیم. وی تصریح می کند:یکی از مشخصه های چینی ها این است که از کارهای ایرانی کپی برداری می کنند. انگار چینی ها قسم خورده اند که از روی کار ، هنر و صنایع دستی ما بزنند و همین کار را هم می کنند . ولی واقعا چرا ما قسم نخوریم که هنرمان را حفظ کنیم.ای کاش مسئولان ما هم قسم بخورند که هنر ایرانی را حفظ کنند یا اگر قسم هم نمی خورند لااقل شرافت هنرمندان ایرانی را در نظر بگیرند.
هنوز چرم شترمرغ چینی به بازار نیامده است
در غرفه ای دیگر انواع و اقسام کیف های چرمی عرضه شده است. گران ترین کیف این غرفه یک کیف لپ تاپ است با قیمت ۳۴۰ هزار تومان با قابلیت ضربه گیر و جای گیری زیاد و ارزان ترین آن ها هم یک کیف کوچک تلفن همراه دست دوز چرمی است با قیمت ۴ هزار تومان. بهرام صورتی هم گله مند است از چینی ها و محصولات نامرغوب و مصنوعی آن ها که روانه بازار شده است. آن ها کیف و کفش با طرح چرم شترمرغ زده اند ولی این کار را روی چرم گاوی انجام داده اند چرا که هنوز چرم شترمرغ چینی به بازار نیامده است ضمن آن که چرم شتر مرغ حتما باید با دست دوخته شود.
۳ میلیون وام ؛ ۶ ماه انتظار
در غرفه پته دوزی محصولات خاص پته دوزی خاص استان کرمان به نمایش گذاشته شده است.فاطمه قلیچی مسئول این غرفه از گران شدن مواد اولیه این هنر اصیل ایرانی گله مند است و می گوید:قیمت پشم و نخ که مواد اولیه تولید این محصول است بسیار گران شده است و افراد دوزنده آن هم کم شده اند.الان دیگر کرمانی ها به دلیل پایین بودن دستمزد دوخت در این حرفه مشغول نمی شوند و افغانی ها با دستمزد پایین تر دوزنده پته های کرمان هستند.وی نیز از حمایت نشدن صنف پته دوزی گله مند است و می گوید:برای تامین سه میلیون وام ۶ ماه است که در نوبت هستم و برای همین مبلغ ناچیز باید ضامن کسر از حقوق معرفی کنیم.
خواستم بیمه شوم اما قبول نکردند
در غرفه ای دیگر سید محمود احمدی ، هنرمندی مسن کالاهای تزیینی چوبی زیبایی را عرضه کرده است. اولین دغدغه اش مخالفت با بیمه شدنش است آن هم پس از ۳۰ سال فعالیت در این هنر.وی می گوید:خواستم بیمه شوم اما قبول نکردند. من سنم بالای ۵۰ سال است و با وجودی که ۱۸ سال سابقه بیمه داشتم اما نپذیرفتند که از این به بعد بیمه هنرمندان شامل حالم شود.او می گوید: این نمایشگاه سالی یک بار بر پا می شود و تمام فروش ما هم در همین نمایشگاه است.جشنواره و نمایشگاه بین المللی تخصصی و صادراتی صنایع دستی تا امروز ۲۳ خرداد ماه از ساعت ۹ صبح تا ۲۲ بعدازظهر در سالن میلاد نمایشگاه بین المللی تهران ادامه دارد، بازدید از صنایع دستی ایرانی بدون نگرانی از تقلبی بودن یا چینی بودن لذتی دارد که باید آن را تجربه کرد.
true
false
false
false