true
تحقق و اجرای چهل طرح کلان ملی مصوب شورای عالی عتف که در راستای نیازهای مهم علمی و فناوری کشور است، گام نهادن در باشگاه جهانی فناوری است و قدرت رقابت ایران با دیگر کشورهای جهان را ارتقا میدهد.
دکتر محمد مهدینژاد نوری، اظهار کرد: فناوریهای معدودی در جهان به عنوان فناوریهای زیر بنایی وجود دارند که دیگر فناوریها بر آن استوار هستند و از این میان میتوان به فناوری اطلاعات و ارتباطات اشاره کرد؛ چرا که یکی از محورهای اولویتدار و استراتژیک برای توسعه دیگر فناوریها در جهان، فناوری اطلاعات و ارتباطات است که فضای مجازی را توسعه و گسترش میدهد.
وی با اشاره به راهاندازی شورای عالی فضای مجازی برای توجه بیش از پیش به این حوزه خاطرنشان کرد: فناوریهای مرتبط با انرژی یکی دیگر از انواع فناوریهای زیر بنایی در جهان بوده که شامل انرژیهای فسیلی، نو، هستهیی و … است و شاهدیم تنوع بسیار وسیعی در زمینه انرژیهای نو به وجود آمده تا بتوانند آن را جایگزین انرژی فراوان و ارزان فسیلی کنند و یا در موارد خاصی از سایر انرژیهای جایگزین به جای انرژی فسیلی استفاده کنند.
معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با بیان این که فناوریهای مرتبط با آب به عنوان یکی از مهمترین منابع برای حیات انسان مطرح است، به ایسنا گفت: فناوریهای فضا و حضور در ماوراء جو یکی دیگر از فناوریهای مهم و استراتژیک در دنیا به شمار رفته که تمام کشورهای پیشرفته درصدد بهرهگیری از فضا و سرمایهگذاری برای تحقق این مهم هستند؛ چرا که در حال حاضر با توجه به حس شناخت جهان و استفاده از منابع دیگر کرات آسمانی، بشر درصدد فاصله گرفتن از زمین و بهرهگیری از فضای ماوراء جو بوده و تا کنون فعالیتهای گستردهای در این زمینه انجام داده است.
مهدینژاد نوری ادامه داد: فناوری مرتبط با دریا به دلیل این که دریاها بخش عمدهی کره زمین را تشکیل میدهد در همه زمینههای اقتصادی، کشاورزی، ترابری و حمل و نقل، سلامت، ورزش و تفریح، انرژی و … میتوانند برای بشر مهم و استراتژیک باشند.
به گفته وی همچنین یکی دیگر از فناوریهایی که تسلط بر آن میتواند آینده بشر را تغییر دهد فناوریهای حوزه علوم شناختی و مرتبط با کنترل مغز است؛ فناوریهایی که سیگنالهای مغز را به خوبی آشکار کرده و یا سیگنالهایی را از شیوههای گوناگون به مغز القاء کند. این همان چیزی است که به بشر توانایی کنترل ادوات را توسط چشم و میدهد.
مهدینژاد نوری در ادامه فناوریها و تحقیقات در زمینه ذرات بنیادی جهان هستی را از دیگر اولویتهای استراتژیک فناوری در جهان برشمرد و تصریح کرد: این که جهان هستی پایهایترین و بنیادیترین ذراتش از چه چیز تشکیل شده و آنچه که مرکز تحقیقات سرن به دنبال آن است و شناخت این مساله میتواند در خلق فناوریهای جدید موثر باشد. همچنین در فناوریهای زیستی بشر دوران کودکی را سیر میکند و تا زمان تسلط بر زوایای این علم و فناوری زمان طولانی نیاز دارد .
معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تسلط بر حوادث و بلایای طبیعی مانند زلزله، توفان، سیل و … را از دیگر فناوریهای مهم و اولویت دار جهانی برشمرد و خاطرنشان کرد: فناوریهای نظامی از جمله فناوریهایی است که مبتنی بر چنین فناوریهای بنیادی است؛ چرا که این فناوری یک جهت بوده و فناوریهای مذکور فناوریهای بنیادین و پایهای است.
وی ادامه داد: نگاهی به نقشه جامع علمی کشور و نیز طرحهای کلان ملی مصوب شورای عالی عتف، فناوریهای اولویت دار کشور را مشخص کرده است؛ در واقع حدود هزار عنوان از نیازهای اولویتدار کشور تعیین شده که با دستیابی ایران به آن میتوانیم در تراز اول جهان ایستاده و قدرت رقابت و تعامل با کشورهای پیشرفته را داشته باشیم.
مهدینژاد نوری در ادامه خاطرنشان کرد: طرحها و پروژههایی مانند طراحی و ساخت هواپیماهای مسافربری، استفاده از آبهای شور و لب شور برای مصارف مختلف، تولید هیدرون از جلبک، تولید بیودیزل، واکسنهای انسانی و دامی اولویتهای ردیف یک کشور هستند و دستیابی به آنها گام گذاشتن در باشگاه جهانی است.
معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم تحقیقات و فناوری در خصوص آبهای شور و لب شور به عنوان یکی از طرحهای مصوب شورای عتف، به ایسنا گفت: در بسیاری از مناطق کشور آب شیرین وجود ندارد اما بعضا آبهایی وجود دارد که خیلی شور نیست و میتواند با استفاده از فناوریهای کشاورزی آن را برای مصارف کشاورزی و رشد گیاهان استراتژیک استفاده کرده و از این طریق از آبهای دریای خزر که شوری آن یک سوم آبهای آزاد جهان است برای توسعه محصولات کشاورزی بهره برد.
وی در ادامه با اشاره به این که اعتبارات ۴۰ طرح کلان مصوب شورای عتف تصویب و به تفکیک هر یک از طرحها مشخص شده است اظهار امیدواری کرد که بتوان با تامین اعتبار این طرحهای کلان ملی نسبت به دستیابی به این فناوریهای اولویتدار و مهم اقدام کرد.
مهدی نژاد نوری در پایان در خصوص برون سپاری پژوهشهای دستگاههای اجرایی به دانشگاه ها و جهاددانشگاهی که شامل ۳۰ درصد از اعتبارات پژوهشی جزء الف بند ۱۰۸ قانون بودجه دستگاهها، عنوان کرد: ارزیابی و نظارت بر اجرای این قانون در سال جاری نیز بر اساس برنامههای ارائه شده به مجلس بر عهده شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری بوده و همانند سال گذشته اجباری خواهد بود. همچنین در دو محور نسبت به سال ۸۹ بهبود و پیشرفت داشتهایم که می توان به اختصاص منابع بیشتر برای اجرای طرحها و پروژههای پژوهشی و سمت و سو دادن به تخصیص اعتبارات در راستای اولویتها و نیازهای کشور اشاره کرد. ایسنا
true
false
false
false