×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

false
false
true

اولین روبات های انسان نما توسط ‍ ژاپنی ها در سال ۱۹۷۰ ساخته شدند که قابلیت صحبت به زبان ژاپنی و همچنین تقلید برخی حالت های چهره انسان را دارند.

ده سال پس از آن اولین روبات هایی که بتوانند روی دو پا راه روند ابداع شدند، اما تحول اساسی زمانی رخ داد که شرکت هوندا در اواخر دهه ۹۰ (asimo) روبات دوپای خود را معرفی کرد. از این رو در ده سال اخیر تحقیق و تلاش برای این رشته دو صد چندان گشت. در سال ۱۹۴۶زمینه مناسبی برای طراحی انسان نماهایی که قابلیت برنامه ریزی و کنترل با کامپیوتر را دارند، به وجود آمد.

روی کار آمدن روبات های انان نما با ویژگی هایی از قبیل راه رفتن، دور زدن، قابلیت تشخیص اشیاء و تصمیم گیری امیدی تازه در دل انسان ها برای بر آورده ساختن رویاهاشان ایجاد کرد.

از آنجا که این رشته در سال های آخر پیشرفت چشم گیری داشته، موجب شده تا توجه صنایع مختلف و مراکز آکادمیک به شدت به آن جلب شود. در راستای این روند، بخشی با عنوان(Humanoid) به مسابقات جهانی (Robocup) اضافه شد و هدف آنها تشکیل تیم فوتبالی از روبات های انسان نما با تیم منتخب انسانی جهان در سال ۲۰۵۰ و شکست تیم منتخب انسانی است.
ربات انسان نمای سورنا ۲، در روز ۱۲ تیرماه ۱۳۸۹ با حضور جمعی از رؤسا و مقامات دانشگاه و صنایع و معادن در سالن اجلاس سران رونمایی شد. سورنا ۱ تنها به عنوان نمادی برای اعلام آغاز پروژه طراحی، ساخت و هوشمند-سازی ربات انسان نمای سورنا، در سال ۱۳۸۷ ارائه شد. سورنا۲ توسط انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنعت، معدن و تجارت و مرکز وسایل نقلیه پیشرفته دانشگاه تهران (CAV) ساخته شده است. سورنا ۲ هم اکنون دارای ۱۲ درجه آزادی در پاها، ۸ درجه آزادی در دست ها و۲ درجه آزادی در سر است. گام برداشتن آرام و شبیه انسان، حرکات منظم دست و پا و حرکات مشابه رفتار انسانی و همچنین ایستادن بر روی یک پا ، از ویژگی های سورنا۲ است.
روم باستان پایه‌های تمدن اروپای امروزیست. کراسوس یکی از سرداران بزرگ روم، فرمانده شام (سوریه کنونی)، آرزوی تصرف ایران را در سر می پروراند. زمان حکومت اشک سیزدهم (Orod) در حالی که ارد پادشاه ایران در سرزمین‌های شرقی در جنگ بود برای مقابله با حمله روم‌ها از سمت غرب، یکی از شجاع‌ترین سرداران خود به نام “سورنا” را به جنگ روم‌ها می‌فرستد.
این جنگ که یکی از مهمترین جنگ‌های تاریخی محسوب می‌‍شود با پیروزی ایران و کشته شدن کراسوس و پسرش فابیوس به اتمام رسید. رومیان پس از پیروزی‌های پی در پی خود در سرزمین‌های مختلف، از ایران شکست می‌خورند و نام ایران استوارتر از همیشه در تاریخ حک می‌شود.

آذرماه سال ۱۳۸۷، در میان تحریم‌های اعمال شده از غرب، سورنا۱، ربات انسان‌نمای ایران برای اولین بار رونمایی شد. سورنا۱ با ۱۶۵ سانتی متر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن به عنوان نمادی برای آغاز پروژه طراحی ربات‌های انسان نما ساخته شد. این ربات که در در جشنواره خلاقیت و نوآوری در عرصه صنعت و معدن رونمایی و دارای شناسنامه ملی شد توسط پژوهشگران و کارشناسان و مهندسان دانشگاه تهران ساخته شد.
سورنا۱ با ۱۶۵ سانتی متر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن به عنوان نمادی برای آغاز پروژه طراحی ربات‌های انسان نما ساخته شد.
سورنا۱ ویژگی‌هایی مانند مسیریابی، کنترل از راه دور و سخنگویی بر طبق متن‌های از پیش تعیین شده بود.
پروژه سورنا متوقف نشد تا تیرماه امسال یا به عبارت دقیق ۱۲ تیر ۱۳۸۹، ربات سورنا۲ در حاشیه مراسم روز صنعت و معدن در سالن اجلاس سران به طور غیر رسمی رونمایی شد.

بنا بود سورنا۲ در اسفند سال ۱۳۸۸ رونمایی شود ولی به دلایل نامعلومی این مراسم برگزار نشد. مراسم مشابهی در فروردین امسال قرار بود برپا شود و حتی برای برپایی این مراسم کارت دعوت هم صادر شده بود ولی این مراسم نیز لغو شد.
سورنا۲ که در حاشیه روز صنعت و معدن امسال به رییس جمهور معرفی شد ۱۴۵ سانتی متر قد و ۴۵ کیلوگرم وزن دارد.
این ربات انسان‌نما دارای ۲۲ درجه آزادی در حرکت است که ۱۲ درجه مربوط به پایین تنه، ۸ درجه دست‌ها و دو درجه برای ناحیه سر است.
سورنا ۲ پس از چند ماه تلاش پیگیر و مستمر توسط بیش از ۲۰ نفر از کارشناسان و مهندسان زبده رباتیک در بخش های طراحی، ساخت، نرم افزار، کنترل و بهینه سازی ظرف یک سال گذشته طراحی و ساخته شد.

سورنا۲ علاوه بر صحبت کردن و دست و سر تکان دادن از تجهیزاتی شامل دوربین، میکروفن، اسپیکر و سیستم های محرک شامل موتور دی سی، سروموتور (servo motor)، هارمونیک درایو و گیربکس سیاره ای برخوردار است که قرار است در فاز سوم این طرح روی هوشمندسازی، ارتقای سطح بینایی و شنوایی و پردازش صدای آن کار شود تا بتواند اشیا و اشخاص را شناسایی و نسبت به شنیدن آن صدا و یا تصویر عکس العمل نشان دهد.

عقیل یوسفی کما دانشیار دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران و رئیس مرکز وسایل نقلیه پیشرفته کشور درباره سورنا۲ می گوید: ” طراحی و ساخت این روبات ۱۰۰درصد داخلی بوده و برای ساخت آن از فناوری و افکار محققان ایرانی بطور کامل بهره گرفته شده است و با توجه به این که روبات ایرانی نزدیک به «آسیمو» روبات ژاپنی است، افزود: در سایر نقاط کشور نیز کارهای بسیاری در زمینه ساخت روبات های مختلف و حتی از نوع انسان نما انجام شده اما سورنا از نظر سایز و وزن در ایران بی نظیر بوده است ضمن این که در ربات های سبک وزن جریان اجرای دستورات به صورت استاتیکی و مستقیم بوده اما در روبات های سنگین مانند سورنا جریان اجرای فرامین از نوع غیر خطی و بسیار پیچیده است و در این روبات ها اجرای دستورات با سرعت انجام نمی شود.”

سورنا۲ به آرامی گام بر‌می دارد و میتواند تعادل خود را روی یک پا حفظ کند.

نمونه‌های خارجی مشابه این ربات، بدلیل چالش های فراوان دینامیکی-کنترلی، عمدتاً توسط صنایع بزرگی همچون هوندا و با همکاری دانشگاه ها ساخته می شوند. این گونه محصولات برای تبدیل شدن به نمونه‌های تجاری و کاربردی، نیازمند سرمایه‌گذاری کلان و تحقیق و توسعه طولانی مدت هستند.

با تغییر اندازه ی ربات از اندازه های کوچک نظیر ربات های فوتبالیست به اندازه ی طبیعی یک انسان، تغییرات اساسی در دینامیک حرکتی ربات ایجاد می گردد. این موضوع سبب پیچیده تر شدن نحوه ی کنترل و حفظ تعادل ربات می گردد. با این حال، انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنعت، معدن و تجارت و متخصصان و دانشجویان دانشگاه تهران با بهره گیری از آخرین فناوری های نوین و کمک سایر متخصصین داخلی توانسته اند این چالش بزرگ را پشت سر گذاشته، به سوی کامل تر نمودن این ربات گام بردارند.

ستاد توسعه سورنا در حال حاضر فعالیت خود را بر روی حوزه های شنوایی، بینایی و سخنگویی ربات آغاز نموده است و مراحل اولیه توسعه بینایی و صدا، ارتقا سطح هوشمندی، تقلید رفتارهای انسانی و افزایش سرعت گام برداشتن انجام گرفته است که پس از تکمیل در نسل های بعدی سورنا ارائه خواهد شد. نسل های بعدی سورنا خواهند توانست چهره ها و اشیاء را تشخیص دهد، کلمات و جملات را تشخیص و عکس العمل مناسب از خود نشان دهند.

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

false
false
false

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false