true
مجادلههای کلامی در این فوتبال دیگر آزار دهنده شده است. مدیر به مربی بد و بیراه میگوید و مربی هم جواب مدیر را میدهد.
بیانیه نویسی هم که دیگر مد شده و در این بین سکوت متولیان فوتبال از همه عجیبتر است. یک آسیب شناس اجتماعی در اینباره میگوید مهمترین دلایل ضعف اخلاق در فوتبال، مدیریت ضعیف فدراسیون، ماشینی شدن فوتبالیستها و تغییر الگوهاست. او پیشبینی میکند وضعیت در فوتبال روز به روز بدتر میشود.
کوروش محمدی در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه اصفهان، در پاسخ به این سوال که چرا هنوز نه تنها فوتبال ما بلکه ورزش نیز نتوانسته در اخلاق حرفهای پیشرفتی داشته باشد، اظهارکرد: در سیستم ورزشی ما در طی سالهای اخیر اخلاق ورزشی تحت الشعاع پارامترهایی قرار گرفته که هیچ ارتباطی با اخلاق و ارزشهای اسلامی ندارد. به طور خاص اگر بخواهیم در فوتبال صحبت از اخلاق داشته باشیم تا زمانی که الگوهای فوتبال به سمت مادی گرایی رود تابوی ارزشی تبدیل به الگوی غیر اخلاقی میشود.
گسترش مادیات و حواشی باعث شده اخلاق در فوتبال قربانی شود
محمدی با بیان اینکه گسترش مادیات و حواشی باعث شده اخلاق در فوتبال قربانی شود، تصریح کرد: متاسفانه سیستم متولی ورزش کشور به این بی اخلاقی دامن میزند و بافت اخلاقی را فراموش کرده و تولید الگویش براساس معیارهای مشخص و درستی نیست و میبینیم که گاهی اوقات برخیها با چهره الگو به راحتی شکسته میشوند.
وی در ادامه با اشاره دوباره به اینکه متاسفانه اخلاق حرفهای در فوتبال قربانی مادی گرایی شده است، عنوان کرد: امروزه فوتبال ما از کشورهایی الگو برداری میکند که اخلاق را به طور غریزی و پرورشی دارا هستند و اخلاق را در فوتبالشان نهادینه کردهاند، ولی ما نظام پرورشی را از سیستم ورزش حذف کرده ایم!
محمدی با بیان اینکه کشورهای پیشرفته به فوتبال نگاه جامعی دارند، افزود: در فوتبال ما الزاما فوتبالیستها در مدارس فوتبال تعلیم ندیدهاند. آنها وارد فوتبال حرفهای میشوند، در صورتی که این بازیکنان هنوز جامعه پذیری کاملی ندارند و باید روی اینها کار کرد، ولی در ایران بازیکنان بدون گذراندن هیچ نوع تعلیم اخلاقی وارد فضاوی ورزشی میشوند و در مدارس فوتبالی که روی ارزشهای اجتماعی و اخلاقی کار می شود بسیاری از فوتبالیستها بدون گذراندن این دوران وارد ورزش و فوتبال میشوند.
وی با توضیح اینکه در فوتبال امروز به راحتی کسی را الگو میکنند و بعد نیز به سادگی آنها را می شکنند، یادآورشد: طی چندسال گذشته چهره درست میکنند و بعد توسط خود سیستم این چهرهها و الگوها خرد میشوند که به این دلیل است برای ایجاد الگو هنوز بسیاری از بناهای اساسی را ایجاد نکردهایم.
دنیای مدرن و مادی فوتبالیستها باعث شده رو به الگوهای مادی بیاوریم
این آسیب شناس اجتماعی در ادامه توضیحات خود عنوان کرد: روز به روز شرایط در فوتبال بدتر میشود و دنیای مدرن و مادی فوتبالیستها باعث شده رو به الگوهای مادی بیاوریم که هیچ ارزشی ندارد و این طرز تفکر نسل به نسل منتقل خواهد شد.
محمدی با بیان اینکه قبل از انقلاب چهرههایی داشتیم که از لحاظ اخلاقی زبانزد خاص وعام بودند، تصریح کرد: کجایند نامجوها؟ کجایند تختیها؟ برای ساختن الگو اول باید بر روی مسایل درونی افراد کار کرد و امروز نه تنها در فوتبال بلکه درکل ورزش هر روز اخلاق کم رنگ و کم رنگتر میشود. آن زمانها هنوز مادیات رواج پیدا نکرده بود اما اکنون نزدیک به دو دهه است که به سویی رفتیم که الگوها هر روز ضعیفتر میشود و بعد از آن نیز اخباری میشنویم که همین الگوها را دچار ضد اخلاقی میکند و به سادگی نیز فراموش خواهند شد.
الگوهای غیراخلاقی محصول مدیریت ضعیف آقایان است
وی در خصوص موانعی که بر سر ترویج اخلاق در فوتبال وجود دارد، یادآورشد: اولین مانع مدیریت بد سیستم ورزشی است و این الگوهای غیراخلاقی محصول مدیریت ضعیف آقایان است و علی رغم شعائر اخلاقی که در نظام پرورشی وجود دارد، چون عملکردی خوب را نداشتیم خروجی درستی نیز دیده نشده است.
محمدی مانع دیگر را توجه بیش از حد به مادیات دانست و افزود: در فوتبال ما تفاوتی که بین یک بازیکن حرفهای و آماتور وجود دارد فقط در پول است و نه از لحاظ تکنیکی و نه از لحاظ اصول فنی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و متاسفانه معیاری نیز برای نیروهای حرفهای تعیین نکردهایم و هیچ اصول و برنامهای برای تعیین اخلاق در ورزش و فوتبال نداریم.
وی مانع دیگر را نظام متولی اخلاق در کشور معرفی کرد و گفت: ببینید چقدر بازخورد فرهنگی در فوتبال داریم و باشگاههایی داریم که فقط اسم فرهنگی را یدک میکشند و باید بگویم که وزنه فرهنگی از نظام مدیریتی باشگاهی کم شده است و طبیعی است که با این شرایط نتوانیم اخلاق را در ورزش گسترش دهیم.
محمدی آرمان گرایی را عامل دیگر کم رنگ شدن اخلاق در فوتبال معرفی کرد و افزود: افرادی مغرور در این فوتبال وجود دارند که به دنبال جویایی نام هستند و در نهایت تولید نسلی خواهیم داشت که در جویایی نام به دنبال خلق ارزش نیستند و امروزه میبینیم در زلزلهای که در آذربایجان رخ میدهد فقط ورزشکاران وقتی پا به این مناطق میگذارند خبرنگاران در صحنه حاضر میشوند و فوتبالیستی آنجا نمیرود مگر اینکه خبر رفتنش حتما منعکس شود.
وی با بیان اینکه نمیخواهم کار ورزشکاران را بی ارزش تلقی کنم و آنها را زیر سوال ببرم، ادامه داد: قطعا رفتن ورزشکاران اثر خودش را گذاشته است، ولی این کار وقتی بسیار ارزش داشت که ورزشکاران آنجا میرفتند و خبرنگاری نیز حضور نداشت.
محمدی در پاسخ به این سوال که دولتی بودن ورزش و فوتبال ما را چقدر در بروز بیاخلاقی موثر میدانید، عنوانکرد: دولتی شدن یکی از مهم ترین مشکلات در گسترش اخلاق است و اجبارا بودجهای تعیین میکنند و تیمهای فوتبالی بسته میشوند و انتظار دارند کارها خوب پیش برود. در صورتی که مدیریت ضعیف و نظارت و برنامه ریزی بی کیفیت روز به روز وضع ورزش را بدتر میکند.
وی با بیان اینکه پولی کلان را هزینه و صرف این فوتبالی میکنند که هیچ خروجی ندارد و اگر این پول را خرج مسایل فرهنگی میکردیم نتیجهای بهتر حاصل میشد گفت: اصلا در فوتبال ما هواداران نیز حرفهای نیستند. باید بگویم که ما دو نوع هوادار داریم یکی عرق ملی دارد و هیجانش را در بازیهای ملی تخلیه میکند و نمونهاش بازی ایران با استرالیا صعود به جام جهانی است که مبتنی بر عرق ملی است و دیگری نیز هواداران منتسب به استقلال و پرسپولیس و به غیر از یکی دو تیم دیگر بقیه تیمها هواداری ندارند و با کیک و ساندیس و امتیازاتی که به تماشاگران می دهند جذب هوادار می کنند.
این آسیب شناس اجتماعی گفت: در همین هواداران قرمز و آبی نیز هیچ اخلاق حرفهای وجود ندارد و ما نیز هنوز حادثه تلخ سرباز احمدی و ورزشگاه فولادشهر را فراموش نکردیم که نمونه بارز بداخلاقی و زشتی در فوتبال بود.
اخلاق غیر حرفهای از زمین فوتبال به سکوها منتقل می شود
محمدی با بیان اینکه اخلاق غیر حرفهای از زمین فوتبال به سکوها منتقل میشود، ادامه داد: فوتبال ما هواداری به آن صورت ندارد و غیر از یکی، دو بازی بقیه بازیها خالی از تماشاگر برگزار میشود، اما در انگلیس بازی دو تیم دسته یکی نیز پر از تماشاگر میشود و این یعنی اینکه در آنجا کار فرهنگی در هوادار ایجاد شده است.
وی با اشاره به اینکه فوتبال ما هیچ کمکی به هوادار نکرده است، خاطرنشان کرد: من مخالف رشد فوتبالیستها نیستم، اما برخی ورزشکاران تنها پولی به جیب میزنند و به لحاظ اخلاقی هیچ رشدی را ندارند.
محمدی در ادامه در خصوص برخی مشکلات مالی که گریبانگیر تعدادی از ورزشکاران میشود به خبرنگار ایسنا گفت: در دهه ۵۰ و ۶۰ تیم فوتبال ما که به جام جهانی رفت چهرههایشان همه محبوب بود و ورزش یک هدف غایی نبود بلکه الگو ساز بود و چهرهها هنوز نیز محبوب مردم هستند، اما امروزه چنین چیزی را در فوتبال نمیبینیم.
وی ادامه داد: تنها چیزی که باعث انگیره این بازیکنان میشود پول است و متاسفانه بازیکنان هیچ هدف دیگری را بر نمیگزینند و بازیکنی که در تیم باشگاهایاش مسایل مالی تاثیر گذار باشد در تیم ملی نیز ارزشی به غیر از پول نخواهد دید.
فوتبالیست ها ماشینی شدهاند
محمدی با اشاره به اینکه یکی از دلایل افت فوتبال ما نیز همین است و باعث می شود با یک گل به لبنان ببازیم، تصریح کرد: فقط از مربی بازخواست نشود. باید اخلاق در فوتبال نهادینه شود و انگیزههای معنوی را از بچگی به یک بازیکن یاد بدهیم تا بازیکنان آینده ما مثل این بازیکنان که امروزه در فوتبال هستند ماشینی نشوند.
این آسیب شناس اجتماعی ادامه داد: اگر قرار است دردی از فوتبال دوا شود باید نظام اخلاقی را در این رشته ورزشی احیا کنند و در مدیریت فدراسیون تغییری صورت گیرد. آخر چه اصراری است که مدیریتی که جواب نداده هنوز بر سر کار باشد؟ اگر گروه کفاشیان نمیتواند فقط تقصیرات را برگردن دیگری نیندازد و کمی هم در خودش تغییر ایجاد کند.
وی خاطرنشانکرد: فقط بخشنامه در خصوص ساعات بازی و تمرین میدهند و هیچ کاری با اخلاق ندارند ما باید بسترسازی خوبی انجام دهیم و تولید فرهنگ کنیم و نیاز است که به بازیکنانی که از بدنه همین جامعه هستند آموزش اجتماعی داده شود و به گونه ای نشود که یک بازیکن با یک ماشین خودش را جدای ازاین مردم بداند.
محمدی در آخر نقش رسانه ها را در تولید فرهنگ بسیار زیاد دانست و افزود: رسانهها میتوانند بازوی قوی باشند و بازیکن را براساس توقع جامعه پرورش دهند و به کمک فدراسیون آیند و از دروغ نیز دوری کنند.
وی با بیان اینکه برنامه ” ۹۰ ” به لحاظ اینکه هواداران زیادی دارد باید از حاشیه و ترویج بداخلاقی دوری کند، ادامه داد: این برنامه به تریبونی تبدیل شده که جنجال را تقویت کند و برخی افراد ایرادات خود را در این برنامه توجیه کنند.
true
false
false
false