یک تحلیلگر اقتصادی تاکید دارد که ارز ترجیحی کالاهای اساسی باید حذف و دولت یارانه این اقلام را به نحو دیگری توزیع کند، چراکه یارانه کالاهای اساسی اکنون به حلقه اول یعنی واردکنندگان داده می شود که به حلقه نهایی که مصرف کنندگان باشند، این یارانه نمیرسد.
به گزارش اکوپرشین به نقل از ایسنا، حسن موسوی فرد اظهار کرد: باید تحقیقات گستردهای برای بررسی هدف اصلی سیاستهای ارز ترجیحی صورت گیرد که کالاهای اساسی با قیمت پایین به دست مصرف کننده برسد.
وی افزود: بررسیها نشان میدهد بخش زیادی از قیمت اقلامی که دولت به عنوان کالای ترجیحی در نظر گرفته در بازار آزاد تغییری نکرده و میزان سهمیه بندیها نیز همواره با کمبود مواجه بوده است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دولت برای واردات کالاهایی همچون دارو، تایر، گوشت، برنج و بسیاری موارد دیگر، ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیار واردکنندگان قرار داد اما نه تنها در بازار به این قیمت به دست مصرف کنندگان نرسید، بلکه مردم بعضا شاهد کمبود برخی از این اقلام در بازار بودند.
موسوی فرد معتقد است که باید ارز ترجیحی کالاهای اساسی حذف و یارانه این اقلام به نحو دیگری در بین مردم توزیع شود.
به گفته وی، دولت در حال حاضر یارانه کالاهای اساسی را به حلقه اول یعنی واردکنندگان میدهد که به حلقه نهایی که مصرف کنندگان باشند، این یارانه نمیرسد.
این کارشناس اقتصادی گفت: به طور کلی ۹۷ درصد انواع اقلام دارویی امروز در داخل تولید و تنها سه درصد به صورت محصول نهایی وارد میشود که این سه درصد معادل ۳۰ درصد ارز بری دارد.
وی با بیان اینکه مهمترین دلیل گرانی دارو کمبود آن در بازار است، افزود: ۵۰ درصد مواد اولیه داروهای تولید داخل از محل واردات تامین میشود که مجموعا” دارو به شکل محصول نهایی و مواد اولیه ۴۳ تا ۴۵ درصد ارز بری دارد.
این تحلیلگر اقتصادی در ادامه ضمن اشاره به اینکه انسولین یک داروی یخچالی است و به راحتی قابلیت قاچاق ندارد، گفت: بطور کلی در شش ماهه نخست سال گذشته ۹۵ درصد انسولین ترخیص شده از گمرک در ساز و کار بیمه فروخته شده است.
موسوی فرد ادامه داد: برای مثال اگر ۲۰۰ میلیون دلار واردات انسولین صورت گرفته ۱۹۰ میلیون دلار وارد داروخانهها شده و در ساز و کار بیمه به مردم فروخته شده است.
وی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: در شش ماهه نخست امسال تنها ۳۰ درصد در ساز و کار بیمه فروخته شده این در حالیکه مصرف انسولین مردم کاهش پیدا نکرده است و به نظر میرسد قاچاق عامل کمبود انسولین در جامعه باشد.