زندان ابوغریب حیوانات آزاد، همزیستی مسالمت آمیز میان انسان و سایر حیوانات موجود در خلقت موجب شده تا زندگی انسان و حیوانات اهلی دستخوش تغییرات بزرگی شود اما در این میان نحوه جمع آوری و ساماندهی غیراصولی برخی از حیوانات اهلی موجب شده تا انجمنهای حامی حیوانات نسبت به این اقدامات واکنش نشان دهند.
به گزارش اکوپرشین به نقل از روزنامه نیم نگاه، علیرضا پرنیان: چند سالی است که طرح ساماندهی حیوانات آزاد در جامعه مطرح شده و شهرداریها مکلف به ساماندهی آنان هستند؛ اما در این میان ساز و کار این اقدام به گونهای است که انجمنهای مردم نهاد و حامی حیوانات در صدد مقابله با برخی از پیمانکاران شهرداری برآمدهاند و خود را موظف میدانند تا نسبت به ساماندهی این حیوانات اقدام کنند. شهر صدرا نیز همچون کلان شهر شیراز دارای حیوانات آزاد نظیر سگها است و در برخی از مناطق با افزایش جمعیت، لزوم رسیدگی و ساماندهی حیوانات در آنجا احساس میشود اما ساز و کار اصلی برای مقابله با این حیوانات چگونه است؟
از میان صحبتهای اعضای انجمنهای حامی حیوانات چنین بر میآید که برخی از پیمانکاران با جمع آوری حیوانات آزاد آنان را به منطقه ای در جنوب شیراز به نام برمشور برده و آنها را به سرنوشت نامعلومی دچار میکنند اما برخی ازاعضای انجمنهای حمایت از حیوانات میگویند که در این سایت نسبت به معدوم سازی سگهای آزاد اقدام میکنند و این سگها پس از جمع آوری به سخت ترین حالت ممکن کشته میشوند.
روزنامه نیم نگاه بر آن شد تا با بررسی این مشکل زمینه لازم برای مقابله با روشهای نادرست مقابله با این همسایه انسان در جامعه را فراهم کند.
انجمنهای مردم نهاد حامی حیوانات در تلاش هستند تا با عضو گیری و حضور آحاد مختلف مردم که علاقهمند به حیوانات هستند گامهای هرچند کوچک برداشته و بتوانند حامیان خوبی برای حیوانات حاضر در جامعه باشند البته برخی از این انجمنها نظیر انجمن اتحاد پا را فراتر گذاشته و با ایجاد مکان هایی مناسب و فراهم کردن تجهیزاتی نظیر آمبولانس و امداد علاوه بر تغذیه اقدام به عقیم سازی و سایر خدمات حمایتی کرده اند.
سرایی که یکی از اعضای انجمنهای حامی حیوانات در شیراز و صدرا است با حضور در میزگرد روزنامه نیم نگاه گفت: شهرداری در راستای مدیریت جمعیت سگهای بی سرپرست با روش کنترل از طریق کشتار در تلاش است تا جمعیت این حیوانات اهلی شده را مدیریت کند اما غافل از این که این روش در جهان امروز منسوخ شده و دیگر کارایی نداشته و در برخی از جوامع آماری نیز پس از کشتار گونههای موجود جمعیت سگهای بی سرپرست در مناطق مذکور افزایش چشمگیری نیز داشته است.
وی ادامه داد: براساس قانون مقرر شده بود سگ هایی که عقیم سازی شده و دارای پلاک هستند در طرح ساماندهی جمع آوری نشوند؛ اما شاهد هستیم که پیمانکاران شهرداری اقدام به جمع آوری سگهای پلاک شده نیز کرده اند، این در حالی است که تنها توسط یکی از انجمنهای حامی حیوانات در شهر صدرا بیش از۵۰ سگ عقیم سازی و واکسن زده شده اند.
سرایی معتقد است؛ سگ هایی که عقیم شدهاند به علت اینکه مدتی در کنار انسان آموزش دیده و مورد حمایت بودهاند از جمله گونه هایی هستند که به راحتی میتوان آنها را جمع آوری کرد و خوی مهربان تری نسبت به سایر گونههای آزاد دارند اما پیمانکاران شهرداری حتی به این حیوانات که پلاک شده و مشخص هستند نیز رحم نکرده و نسبت به جمع آوری آنان اقدام کردهاند.
این حامی حیوانات ادامه داد: در راستای احقاق حقوق ضایع شده حیوانات انجمنهای مردم نهاد تلاشهای بسیار زیادی کرده و شاهد هستیم که مسئولان استانی نیز از این انجمنها حمایت کردهاند که مصداق این حمایت حضور نمایندگان انجمنهای مردم نهاد در جلسات فرمانداری در خصوص این موضوع است.
وی در خصوص نگاه شرعی به معدوم سازی حیوانات نیز متذکر شد و گفت: حتی در شریعت نیز بر موضوع عدم کشتن حیوانات تاکید شده و کشتن حیوانات را تنها در برخی از حیوانات حلال گوشت جایز دانسته است این در حالی است که هیچ گونه قانونی در راستای ممانعت از کشتن حیوانات در مجلس شورای اسلامی تصویب نشده اما قانونگذار در خصوص نگهداری و سگ گردانی در جامعه قوانینی وضع کرده و افرادی که این قوانین را نقض کنند متخلف شناخته شده اند.
این حامی حیوانات که خود جزئی از جامعه وکلا است در خصوص یکی از قوانین موجود در رابطه با نگهداری حیوانات نیز اشاره کرد و بیان کرد: براساس قانون سگهای آزاد و بدون سرپرست در صورت جمع آوری بایستی در محیطی مجزا نگهداری شوند سپس و به تشخیص دامپزشک اگر حیوان دارای مشکلات جدی باشد که سلامتی حیوان را تحت شعاع قرار دهد میتوان نسبت به معدوم سازی با روشهای آرام اقدام کرد؛ اما این قانون در بسیاری از مواقع رعایت نشده و شاهد کشتارهای سختی در جامعه هستیم.
سرایی افزود: طی سالهای ۹۴ و ۹۵ شاهد بودیم که کشتار حیوانات آزاد با سرعت در جریان بود و گاها بالغ بر ۹۰۰ حیوان به سخت ترین شیوه و بدون حضوردامپزشک معدوم سازی شدند بی تردید اگر کشتن راهکار مناسبی برای کنترل جمعیت حیوانات بود اکنون باید تمامی این حیوانات از بین رفته باشند اما شاهد هستیم نه تنها جمعیت آنها کاهش نیافته؛ بلکه این آمار جمعتی روزانه رو به افزایش است.
۶۰۰ هزار تومان هزینه عقیم سازی
زارع از جمله دامپزشکان و حامیان حیوانات بود که در این میزگرد حضور داشت و بیان کرد: به طور متوسط هزینه عقیم سازی هر سگ نزدیک به ۶۰۰ هزار تومان برآورد شده است.
وی افزود: بر اساس مصوبه اعلامی، هزینه عقیم سازی هر حیوان برابر با یک الی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان عنوان شده است اما از زمان گرفتن سگ تا عقیم سازی نزدیک به ۶۰۰ هزار تومان هزینه در بر خواهد داشت که این هزینه توسط انجمنهای حامی حیوانات نظیر اتحاد و سایر انجمنهای حامی در سطح استان و کلان شهر شیراز جمع آوری میشود.
زارع اضافه کرد: براساس برآوردهای صورت گرفته در شهر صدرا به صورت هفتگی نزدیک به ۲۵ عقیم سازی در حال انجام است که اگر این اقدام به صورت مستمر ادامه داشته باشد میتوان به کنترل جمعیت حیوانات امیدوار بود.
وی در خصوص مزایای کنترل جمعیت حیوانات از طریق عقیم سازی گفت: از جمله مزایایی که عقیم سازی به همراه دارد میتوان به کنترل جمعیت حیوانات و آرام سازی در رفتار اشاره کرد، براساس تحقیقهای صورت گرفته نزدیک به ۸۰ درصد از حیواناتی که عقیمسازی شدهاند خوی مهربان تری نسبت به سایر حیوانات داشته و زمینه کاهش ناراحتی مردم از حضور این حیوانات در محیط پیرامون انسان فراهم خواهد شد. به گفته این دامپزشک عقیم سازی زمینه زندگی مسالمت آمیزمیان انسان و حیوان را فراهم خواهد کرد و این در حالی است که کشتار حیوانات راهکار مناسبی برای کنترل جمعیت حیوانات نبوده و این راهکار روشی شکست خورده در هرم کنترل جمعیت حیوانات بوده است.
وی با اشاره به اینکه در عقیم سازی بیش از ۳۰۰ سگ در منطقه سیاخ دارنگون حضور داشته افزود: اگر افراد از مزایای کنترل جمعیت حیوانات به روش عقیم سازی آگاهی یابند دیگر حاضر به کشتن حیوانات نخواهند بود زیرا در شرایط کنونی ایده آل ترین حالت مقابله با افزایش جمعیت حیوانات عقیم سازی است.
زارع تاکید کرد: هدف از این اقدمات، کنترل جمعیت حیوانات است و هدف از بین بردن حیوان نخواهد بود این درحالی است که با مشارکت مردم در تلاش هستیم تا نسبت به سرشماری حیوانات موجود در شهر صدرا اقدام کنیم.
او ادامه داد: در شهر صدرا مشکلات مشخص است و راهکار نیز هم از طریق انجمنهای مردم نهاد و هم از طریق بخش دولتی مشخص شده است اما حلقه مفقوده این ترکیب نحوه اجرای قوانین است که با حمایت انجمنهای مردم نهاد توسط مسئولین شهر صدرا شاهد خواهیم بود که مشکلات در این بخش کاهش چشمگیری خواهد داشت و زمینه لازم برای بهبود مقابله با جمعیت حیوانات نیز فراهم میشود.
وی معتقد است ملزومات مقابله با جمعیت حیوانات آزاد فراهم است اما شهرداری صدرا حمایت نمیکند .
تنها روش مقابله با جمعیت حیوانات عقیم سازی است
رفعانی یکی دیگر از اعضای انجمنهای مردم نهاد حامی حیوانات حاضر در این میزگرد گفت: نگهداری حیوانات در پناهگاه از جمله خواستههای برخی ازفعالین محیط زیست است اما این اقدام نیز روش مناسبی برای کنترل جمعیت حیوانات نیست بلکه عقیم سازی بهترین روش برای کاهش جمعیت حیوانات یا کنترل جمعیت است.
وی ادامه داد: پناهگاه محیط مناسبی برای آموزش حیوانات است و افرادی که به عنوان سرپرست مایل به دریافت سگ هستند میتوانند با مراجعه به پناهگاهها حیوان مورد نظر خود را به سرپرستی قبول کنند و مطمئن باشند که این حیوان آموزش دیده و مراحل مراقبتهای بهداشتی نیز در این گونهها رعایت شده است.
رفعانی ادامه داد: برخی از مسئولین به فکر جمعآوری سگهای آزاد در محیطهای سربستهاند که این مهم نیز خود معضلات متعددی را به همراه خواهد داشت و متاسفانه برخی از فعالین محیط زیست نیز هم سو با این مدیرانند.
او ادامه داد: برخی از آحاد جامعه هنوز نحوه برخورد با حیوانات آزاد را نمیدانند و اگر از این موضوع و نحوه نگهداری آگاهی داشته باشند شاهد خواهیم بود که بسیاری از مشکلات موجود در جامعه از بین خواهد رفت.
وی در خصوص دیگر عوامل افزایش جمعیت سگهای آزاد گفت: از دیگر عواملی که باعث افزایش بی رویه جمعیت سگهای آزاد در شهر صدرا شده است سرپرستان بی مسئولیت، عدم شناسنامه دار کردن آنها و پرورش سگها جهت تجارت برخی از افراد در این زمینه است.
شرایط سایت برمشور مناسب نیست
انجمنهای حامی حیوانات از وجود سایتی سخن میگویند که محل معدوم سازی حیوانات است و پیمانکاران شهرداری پس از جمع آوری حیوانات آزاد نسبت به رجعت به این منطقه اقدام کرده تا حیوانات گرفتار شده را در این مکان تحویل دهند.
زارع از حامیان حیوانات و دامپزشک در این خصوص گفت: شرایط سایت برمشور اصلا مناسب نیست و بعد از جمع آوری حیوانات آزاد از سرنوشت آنان دیگر خبری در دست نیست.
وی اضافه کرد: برخی از تصاویر منتشر شده در فضای مجازی سندی برای اقداماتی است که در این سایت در حال انجام است و گاها دیده شده که بیش از۹۰۰ لاشه حیوان در این سایت وجود دارد و این در حالی است که قانونی در مجلس شورای اسلامی وجود دارد که عاملی برای منع حیوان آزاری و کشتن حیوانات است اما شاهد هستیم که این قانون هیچگاه اجرایی نشده است.
رفعانی در ادامه این میزگرد در خصوص سایت برمشور گفت: پیشنهاد انجمنهای مردم نهاد و حامی حیوانات این بوده که سایت برمشور در اختیار انجمنهای مردم نهاد قرار گیرد تا این افراد با تامین هزینهها و به صورت خود مختار نسبت به حمایت از حیوانات آزاد اقدام کنند.
وی افزود: سایت برمشور در مکانی قرار گرفته است که در کنار سایت دفن زباله است و این موضوع نیز معضلات مختلفی را در جامعه سگهای آزاد ایجاد کرده است. لازم به یادآوری است که هیچ امکان ورود به این سایت برای عامه مردم و حتی پیمانکاران شهرداری وجود ندارد و از این سایت همچون مناطق انتظامی محافظت میشود.
در این رابطه تصویربردار نیم نگاه برای مستند سازی و ارتباط با مسئولین امر در تلاش بود تا با حضور در سایت برمشور به ادعاها در خصوص این سایت پایان دهد اما با سد بزرگ عدم همکاری مسئولین همراه شد و این در حالی است که مسئولین پس از آگاهی از موضوع دیگر حاضر به پاسخگویی و همکاری با خبرنگار در راستای آگاهی افزایی جامعه نشدند.