شناسه پوشاک را به صورت رایگان و آنلاین دریافت کنید، یک کارشناس صنعت پوشاک با تأکید بر اهمیت تأمین مواد اولیه مناسب برای تولید پوشاک گفت: طرح شناسه پوشاک به دلیل غفلت وزارت صمت به صورت کامل اجرا نشده است.
به گزارش اکوپرشین به نقل از آنا، حمیدرضا دهقانینیا سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا، و ارز در برنامه رادیو اقتصاد با اشاره به بازرسیهای مستمر نهادهای نظارتی برای مقابله با قاچاق پوشاک گفت: با توجه به تأکیدات رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز روند برخورد با عرضه کنندگان پوشاک قاچاق تا انتهای سال ادامه مییابد، چرا که میبایست بازار پوشاک برای تولیدکنندگان داخلی مهیا باشد.
به گفته وی تاکنون روند شناسهدار کردن پوشاک موفقیت آمیز نبوده و تولیدکنندگان به میزان کافی در این زمینه تکالیف خود را انجام ندادهاند.
این مشکل میتواند به دلیل ترس از پرداخت مالیات بیشتر توسط تولیدکنندگان باشد.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تأکید بر اهمیت شفافیت یافتن بازار پوشاک برای مبارزه با قاچاق اظهار کرد: انتظار ما از همکارانمان در وزارت صمت این است که روند شناسهدار کردن پوشاک تولید داخل را تسهیل کنند؛ چرا که در غیر این صورت در بحث مقابله نیز ما به مشکل برمیخوریم.
دهقانینیا افزود: قاچاق پوشاک به دلیل افزایش اقدامات مقابلهای از ۲,۶ میلیارد دلار به ۱.۸ میل یا رد دلار کاهش یافته است؛ البته اگر تمامی افراد فعال در زنجیره تأمین و توزیع پوشاک تکالیف قانونی خود را انجام دهند، روند برخورد با قاچاق تسهیل شده و بیش از پیش شاهد کاهش عرضه کالاهای قاچاق در بازار خواهیم بود.
البته، پیش از این مقامات وزارت صمت گفته بودند که تمامی اقدامات لازم برای تکمیل طرح شناسه پوشاک را انجام داده و فعالان گروه کالایی پوشاک نیز برای انجام تکالیف قانونی خود آموزش دیدهاند.
اما بنابر اذعان افسانه محرابی، مدیر کل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صمت، تعداد کمی از تولیدکنندگان شناسه کالا را دریافت کردهاند.
از نظر وی برای جلب مشارکت فعالان بازار پوشاک برای اجرای کامل طرح شناسه کالا نیازمند ارائه مشوقهای گوناگون به آنها هستیم.
تولیدکنندگان در مورد طرح شناسه کالا آگاهی کافی ندارند
علیرضا رضایی کارشناس صنعت پوشاک گفت: با توجه به بازدید از تولیدیها و گفتوگوهایی که با برخی تولیدکنندگان پوشاک در چند وقت اخیر داشتهام، متوجه شدهام اطلاعات دقیقی نسبت به طرح شناسه کالا در بین تولیدکنندگان وجود ندارد.
وی ادامه داد: در تحقیقات میدانی متوجه شدم اگر هم تولیدکنندهای آگاهی و اطلاعاتی در این زمینه داشته باشد، به شکل ناقص و غلط است.
کارشناس صنعت پوشاک با بیان اینکه برخی تولیدکنندگان تصور دارند که اخذ شناسه از وزارت صمت، دشوار و مستلزم پرداخت هزینه است، گفت: دریافت شناسه پوشاک کاملا به شکل شبانهروزی، اینترنتی و به صورت رایگان برای تولیدکنندگان امکانپذیر است.
وی با بیان اینکه مسئولان وزارت صمت مقصر اصلی عدم آموزش، فرهنگسازی و اطلاعرسانی درباره طرح شناسه کالا در میان تولیدکنندگان، فروشندگان و خریداران پوشاک هستند، افزود: از سال ۹۶ تاکنون باید این اطلاع رسانی صورت میگرفت اما متأسفانه فعالان صنف پوشاک و مسئول دفتر مربوطه در وزارت صمت با امروز و فردا کردن فقط فرصتسوزی کردهاند.
ممنوعیت واردات تمام انواع نخ و پارچه اشتباه است
این کارشناس صنعت پوشاک با بیان اینکه تولید پوشاک دارای زنجیره تأمین و تولید خاص خود است، گفت: تهیه پنبه از کشاورز و سپس ریسندگی و بافندگی و در نهایت تولید پوشاک از جمله این مراحل این زنجیره است به همین دلیل لازم است نهادهای ذیربط، نظارت و سیاستگذاری خود را بر محور آخرین حلقه، یعنی تولید پوشاک متمرکز کنند چراکه رضایت مصرف کننده مستقیما وابسته به همین حلقه است.
رضایی با اشاره به اینکه مواد اولیه تولید پوشاک که نخ و پارچه است، گفت: این محصولات از لحاظ حجمی در داخل کشور به طور کافی تولید میشود اما بعضا این مواد اولیه نمیتوانند رضایت تولیدکننده داخلی را جلب کنند؛ به همین دلیل بعضا نخ و پارچه داخلی ظرافت و سایز مناسب را برای تولید کننده ندارد، به طور مثال عمده نخهای داخلی در سایزهای ۳۰،۴۰،۵۰ تولید میشود اما برخی تولیدکنندگان نیازمند نخهای ظریفتری با ابعاد کمتر از سایز ۱۰ هستند.
افزایش رضایت مردم از طریق اجرای طرح شناسه پوشاک
این کارشناس صنعت پوشاک با تاکید بر اینکه ریسندگان و بافندگان باید در صدد جلب رضایت تولیدکنندگان ایرانی باشند، خاطر نشان کرد: اینکه بخواهیم با محوریت حمایت از صنعت ریسندگی و بافندگی داخلی، واردات هرگونه نخ و پارچه را به کشور ممنوع کنیم، صحیح نیست.
رضایی با بیان اینکه تولیدکنندگان برندهای داخلی پس از آغاز طرح برخورد با پوشاک محرز قاچاق که در سال گذشته ابلاغ شد، همیاری خوبی برای مبارزه با قاچاق داشتهاند و قابل تقدیر است، عنوان کرد: بلافاصله بعد از تکمیل طرح شناسه کالا، تمام پوشاک فاقد شناسه از سطح بازار جمع آوری خواهد شد.
اجرای طرح شناسه کالا در حوزه پوشاک و کیف و کفش نه تنها در عرصه مبارزه با قاچاق اهمیت دارد بلکه میتواند گام مهمی در مسیر حمایت از حقوق مصرفکنندگان باشد. بر این اساس تمامی فعالان بازار و صنعت پوشاک میبایست طبق بند هفت ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به دریافت و نصب کرد شناسه کالا بر اقلام خود اقدام کنند.
در صورت اجرای کامل این طرح مردم میتوانند از طریق استعلام شناسه لباس، اطلاعات کامل آن را دریافت کنند.
به نظر میرسد که ایجاد شفافیت در بازار پوشاک نه تنها به نفع فعالان زنجیره تأمین و توزیع پوشاک است بلکه شهروندان نیز میتوانند از کیفیت کالای خریداری شده اطمینان پیدا کنند.