صادراتی که متولی توسعه ندارد، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: ایران کشوریست که پتانسیل کشاورزی بالایی دارد.
فائو بارها اعلام کرده که ایران میتواند علاوه بر تامین مایحتاج خود، کلیه کشورهای حوزه خلیج فارس را نیز از نظر محصولات کشاورزی و غذایی تامین کند.
به گزارش اکوپرشین به نقل از ایسنا: تولیدات محصولات کشاورزی ایران میتواند جوابگوی ۲۰۰ میلیون نفر باشد. این واقعیت است ولی متاسفانه مدیران تصمیم درستی برای توسعه تولید و صادرات نمی گیرند.
سید رضا نورانی با بیان اینکه یکی از چالشهای صادرات محصولات کشاورزی این است که مدیرانی که در اتاقهای دربسته برای صادرات تصمیم میگیرند هیچ اطلاعات دقیقی از مشکلات پیش روی صادرات ندارند، گفت: بانک مرکزی اعلام میکند که تعهد دهید ارز وارد کشور شود در حالی که هیچ زیرساخت صادراتی استاندارد برای صادرکنندگان فراهم نشده است.
وی ادامه داد: وقتی به دلیل تحریمها سیستم بانکی بین المللی نداریم و در چمدان هم نمی توانیم ارز وارد کشور کنیم چگونه تعهد ارزی رعایت شود؟
شرایط موجود باعث شده که تمام صادرکنندگان میوه و تره بار کالاهای خود را به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر کنند تا به صورت امانی آنها را به فروش برسانند و ارز حاصل از فروش را از سوی صرافیهای محلی به ریال دریافت کنند. همچنین در این مسیر صادرات بیمه فسادپذیر کالا ندارند و تمام ریسک برعهده صادرکنندگان است.
در تصمیم گیریهای صادراتی نظم نداریم
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه در تصمیم گیریهای صادراتی نظم نداریم، اظهار کرد: ایران کشوریست که پتانسیل کشاورزی بالایی دارد.
فائو بارها اعلام کرده که ایران میتواند علاوه بر تامین مایحتاج خود، کلیه کشورهای حوزه خلیج فارس را نیز از نظر محصولات کشاورزی و غذایی تامین کند. این واقعیت است ولی متاسفانه مدیران تصمیم درستی برای توسعه تولید و صادرات نمی گیرند. تولیدات محصولات کشاورزی ما میتواند جوابگوی ۲۰۰ میلیون نفر باشد در حالی که جمعیت کشور ما ۸۰ میلیون نفر است.
تجارت باید دو سویه باشد
وی با بیان اینکه نباید در هرکاری به واردات تکیه کنیم، اظهار کرد: تجارت دو سویه است. ابتدا باید صادرات انجام شود و سپس در مقابل آن واردات صورت گیرد. متاسفانه با کشورهایی که مراودات اقتصادی داریم روابط یک سویه است.
یعنی باید با تعرفه بالا به کشورشان صادر کنیم و با تعرفه پایین وارد کنیم. اگر قرار است تعرفه آنها بالا باشد ما هم باید تعرفه را افزایش دهیم. باید پروتکلها دو سویه باشد. وزارت امور خارجه باید در این راستا گام بردارد و به توسعه تجارت کمک کند.
نورانی گفت: باید محلی برای عرضه و معرفی محصولات کشاورزی در دنیا فراهم کنیم که این مهم از طریق برگزاری نمایشگاهها و شو روم در هتلها میسر خواهد شد.
کرایههای حمل و نقل بالاست
وی در ادامه به دیگر چالشهای پیش و روی صادرات اشاره کرد و گفت: در بخش حمل و نقل خصوصا حمل و نقل دریایی مشکلات زیادی وجود دارد و نظارتی بر آنها نیست.
کرایههای حمل و نقل گاهی آنقدر بالا میرود که صادرات صرفه اقتصادی ندارد. اگر قرار است تولیدات کشاورزی ارز آوری داشته باشند نظارتها باید بیشتر باشد.
او همچنین عنوان کرد که برای کوچک کردن دولت باید بخشی از وظایف دولت به بخش خصوصی و تشکلها واگذار شود. تشکلها دارای تجارب فراوانی هستند و بایستی از این تجارب ارزان استفاده بهینه شود.
پشت درهای بسته تصمیم گرفته میشود
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در پاسخ به سوال که گفته میشود مقادیر زیادی سیب و پرتقال همچنان در سردخانهها مانده است و آیا امکان صادرات آنها فراهم نشده، گفت: وقتی در اتاق دربسته تصمیم میگیرند که صادرات سیب و پرتقال ممنوع و محدود شود حال باید پاسخگو باشند، زیرا مقادیر زیادی سیب و پرتقال در انبارها و سردخانهها در معرض فساد است.
کسی که این تصمیم را میگیرد باید امروز خسارت وارد شده به تولیدکنندگان و صادرکنندگان را پرداخت کند. بارها اعلام کردیم که سیب و پرتقال به مقدار کافی در کشور موجود است ولی شب عید صادرات را ممنوع و محدود کردند. در حقیقت میتوان گفت متولی برای توسعه صادرات در کشور نداریم و مبنای توسعه تجارت هم واردات شده است.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: واردات موز را ممنوع کردند ولی از آن طرف عده ای مجوز واردات داشتند و در نهایت قبل از عید موز با قیمت ۶۰ هزارتومان هم به دست مردم رسید. یعنی بازار به جای نظم دست یک عدهای سودجو قرار گرفت.
این سودجویان در همه جا از تولید تا صادرات حضور دارند. همین موارد باعث میشود گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز و هندوانه و …روی دست تولیدکنندگان بماند و متضرر اصلی آنها باشند و سود به جیب عده ای خاص برود.
نیازمند نقشه راه هستیم
نورانی در ادامه به مشکلات بخش تولید اشاره کرد و گفت: چرا باید محصولاتی مانند گندم که آب کمتری مصرف میکند وارد کنیم و از آن طرف صادرکننده محصولاتی باشیم که آب بسیاری مصرف میکنند در حالی که کشور کم آبی هستیم؟
کشوری که با خشکسالی و کم آبی مواجه است باید برنامه واردات بر روی محصولات پرآب داشته باشد. نباید گندم و جو وارد کنیم و هندوانه را صادر کنیم.
همه این موارد نیازمند نقشه راه است.
به گفته وی نیازمند الگوی کشت و برنامه هستیم. نباید اینگونه باشد که در فصلی یک محصول گران و کم شود و فصل بعد همه اقدام به کشت آن محصول کنند و در نهایت تولیدکنندگان با مازاد محصولات مواجه شوند. از آن طرف هم خریدهای تضمینی به درستی قیمت گذاری نشود و همه این موارد تبدیل به عوامل بازدارنده تولید شوند.
نورانی با اشاره به اینکه باید گلخانهها را بیشتر توسعه دهیم که کود، سموم شیمیایی و آب کمتری مصرف شود، گفت: باید به سمت استفاده از گونههایی برویم که آب کمتری مصرف میکنند و در واحد سطح تولید بیشتری دارند.
نهادهای متولی تولید چقدر از تولیدکنندگان حمایت کردند؟
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه شعار امسال رفع موانع و پشتیبانیها است، گفت: حدود دوماه از سال گذشته است و باید پرسید نهادهایی که در تولید مسئول هستند در این مدت چه کردند؟ آیا موانع را رفع کردند؟ آیا از تولید حمایت کردند؟ به تولیدکننده یارانه داده شده است؟ چرا باید تولیدکننده در ضرر باشد؟ چرا صدای تولیدکنندگان درآمده است؟ به نظر میرسد نیازمند مدیران متخصص و جهادی برای حل مشکلات هستیم.
وی در پایان گفت: اگر میخواهیم در بخش صادرات پویا شویم باید محصولاتی که نیاز کمتری به آب دارند، تولید کنیم. صادرات باید حمایت شود. قوانین درستی باید وضع شود.
کمیسیون کشاورزی مجلس بایستی کمک کند و جلو بیاید. باید برنامه الکوی کشت داشته باشیم و از منابع آب به درستی استفاده کنیم.