اکتشاف در کشورمان در محدودههای معدنی بهطور کامل انجام نمیشود، مهندس سیدرضا عظیمی از فعالان بزرگ حوزه معدن، تحصیلات خود را در دانشگاههای برتر ایران و جهان گذراندهاند.
به گزارش اکوپرشین به نقل از مجله نظام مهندسی معدن ایران: فعالیت در تمام سطوح معدنی، مسئول فنی معدن، مدیر اجرایی و دبیر شورای هماهنگی طرح احیاء، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، مطالعه مبانی معدنکاری، تدریس مدیریت کنترل پروژه، برنامهریزی و بازاریابی در قالب کارگاههای آموزشی از فعالیتهای ایشان میباشد. در گفت و گوی این شماره با زندگینامه شغلی و حرفهای ایشان آشنا میشویم.
ایشان جزء فعالان بزرگ حوزه معدن و از افرادی هستند که به صورت پله پله از کف معادن به جایگاه مدیریتی کلان دست یافتهاند. تحصیل در دانشگاههای برتر ایران و جهان، کار در تمام سطوح معدنی از مسئول فنی معدن گرفته تا مدیر اجرایی و دبیر شورای هماهنگی طرح احیاء، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، از مطالعه مبانی معدن کاری گرفته تا تدریس مدیریت کنترل پروژه، برنامهریزی و بازاریابی است که در قالب کارگاههای آموزشی مواردی هست که شخصیت ایشان را از دیگر مدیران بخش معدن متمایز میکند
باسلام
-لطفا خلاصهای از سوابق شغلی و تحصیلی خود را بیان فرمایید.
بنده فارغ التحصیل مهندسی معدن گرایش استخراج از دانشکده فنی دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۶ و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع مدیریت سیستم و بهرهوری و ژئوتکنیک از دانشگاه کرتین استرالیا هستم و دورههای تخصصی زیادی را در زمینه مدیریت و برنامهریزی گذراندهام. آغاز به کارم را با راهاندازی یک شرکت معدنی به همراه ۷ نفر از دوستان فارغالتحصیل دانشکده فنی رقم زدم که پس از یکسال بهدلیل شرایط خاص اقتصادی ناگزیر به انحلال آن شرکت شدیم ولی نکته قابل توجه این بود که تمامی دوستانم در این شرکت به جایگاههای اجتماعی بسیار مناسب و بالا دست یافتند.
بعدها که تجربه کسب کردم و واکاوی شرایط آن زمان برایم از زاویه دیگری انجام شد، متوجه شدم تنها نکته مهم در فروپاشی آن شرکت نداشتن تجربه کار گروهی بود و اگر با تجربه اکنون آن شرکت را اداره میکردیم قطعاً میتوانست یکی از بزرگترین شرکتهای معدنی در سطح ایران و حوزه بینالملل به حساب آید.
پس از انحلال شرکت فوق، در معدن کرومیت آبدشت بهعنوان مهندس و مسئول فنی گزنگ اصلی مشغول به کار شدم و طی مدت ۶ ماه توانستم با حذف موانع و ایجاد محیط انگیزشی، تولید را از بیشینه رکورد قبلی به میزان سه برابر افزایش دهم.
سپس در جایگاههای مدیریت تعمیر و نگهداری کارخانه رنگ الوان، مدیر بازاریابی و روابط بینالملل، کنترل پروژه و کنترل کیفیت در مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران و مدیر کل دفتر امور اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت ایفای نقش نمودم.
تجربه اصلی بنده، مدیریت کنترل پروژه، برنامهریزی و بازاریابی است که در قالب کارگاههای آموزشی نیز در همین زمینهها تدریس میکردم.
در چند پروژه ملی و صنعتی نیز تجربیات خود را به نحو مطلوب اجرایی کردهام.
در زمان اشتغالم در دفتر امور اکتشاف وزارت صمت برای ادامه تحصیل به استرالیا سفر کردم و پس از کسب مدارج علمی و تجربه در حوزه بینالملل در سال ۱۳۹۶ با برگشت به ایران در جایگاه مشاور در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران مجدداً مشغول به کار شدم و در همان سال با ابلاغ حکمی بهعنوان مدیر اجرایی و دبیر شورای هماهنگی طرح احیاء، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس منصوب شدم.
-خلاصهای از مهمترین پژوهشهایی را که تاکنون داشتهاید، بازگو فرمایید.
رتبه بندی توسعه معدنی استانهای کشور، یکی از مهمترین پژوهشهایی بود که در طرح جامع استراتژیک معدن کشور مورد استفاده قرار گرفت.
تالیف کتاب نوآوری باز در معادن نیز در راستای پیادهسازی نگاه نو در بخش معدن میتواند بهعنوان یک منبع برای توسعه واحدهای پژوهش و ارتقای شرکتهای معدنی مورد استفاده قرار گیرد.
شبیهسازی پایداری شیب و پردازش تصویری آن نیز عنوان تحقیقات انجام شده در زمان تحصیلم در استرالیا است.
چندین مقاله نیز در حوزه رتبهبندی و شبیهسازی در مجلههای بینالمللی و ISI منتشر کردهام.
-شما به عنوان مدیر اجرایی و دبیر شورای هماهنگی طرح احیاء، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، مختصری در مورد این طرح توضیح و تاثیر آن بر اقتصاد کشور را بیان بفرمایید.
یکی از اقداماتی که در طرح احیای معادن محقق شد، پررنگ نمودن جایگاه معادن کوچک و ایجاد یک چارچوب استاندارد برای فعالسازی و حمایت از این معادن بود. قطعاً با پرداختن به موضوع معادن کوچک مقیاس با ارتقای فرهنگسازی و توسعه این معادن، اشتغال پایدار و شکلگیری زنجیرههای پایین دستی محقق خواهد شد.
مواردی که در جایگاه ساختاری حوزه معدن تا کنون دیده نشده بود در طرح احیا به آنها پرداخته شد.
استارت آپها و شرکتهای دانش بنیان و تهیه گزارشهای تخصصی مرتبط با معدن و صنایع معدنی در این طرح نقش و حضور پررنگی را داشته است. گزارشهایی که به صورت تفکیکی براساس منطقهای، استانی و یا نوع ماده معدنی تهیه شد، مبنای برنامهریزیهای خاص قرار گرفتند.
-لطفاً آمار مختصری از معادن غیرفعال کشور را بیان بفرمایید. عمدهترین مشکلاتی که منجر به تعطیلی این معادن شدهاست، چه مواردی بوده است؟
در بررسیهای اولیه در طرح، تحلیلهای مختلفی به لحاظ آماری انجام شد و مشخص شد که حدود ۹۸٫۳ درصد معادن کشور از نوع معادن کوچک و متوسط هستند و حدود نیمی از آنها غیر فعال هستند.
برای احصاء مشکلات و دلایل فعال نبودن این معادن در قالب چند سفر استانی به صورت حضوری پرسشنامههایی توسط معدنداران تکمیل و پس از جمعبندی در قالب یک پلتفرم، تحت عنوان سطام (سامانه طرح احیای معادن) زمینه را برای ورود اطلاعات توسط معدنداران و ایجاد یک فضای مناسب برای گردش کار برای رسیدگی به مشکلات آنها فراهم کردیم.
یکی از مهمترین مشکلات در بخش معدن، عدم دسترسی متوازن و شفاف به آمار و اطلاعات و دستاندرکاران بخش معدن کشور است. اما در خصوص معادن، مشکلاتی همچون تامین مالی، مشاوره فنی، تامین زیرساخت راه و برق و موانع اداری اهم مشکلاتی است که احصاء شدهاست.
– نقشی که سازمان نظام مهندسی معدن در طرح احیاء فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس میتواند ایفا کند، را بیان بفرمایید.
سازمان نظام مهندسی معدن بهدلیل رسالت اجتماعی خود و داشتن زیرساختهای لازم میتواند در احصاء مشکلات و انجام امور کلینیکی بخش معدن به معدنداران نقش کلیدی ایفا نماید.
با توجه به قراردادی که طرح با سازمان نظام مهندسی معدن ایران در خصوص تکمیل پرسشنامههای مرتبط با معادن غیرفعال و نیمه معال ایفا نمود، اکنون فرصت مناسبی است که با حضور نمایندگان استانی سازمان نظام مهندسی معدن مجموعههای دارای مشکل را فرخوانی نموده و یک به یک موارد و مشکلات را احصاء نمایند. با دستهبندی آنها و ارجاع به طرح احیای معادن، فرصتهای لازم برای رفع موانع و مشکلات تسریع و با دقت بالاتری انجام خواهد شد.
-عمدهترین مشکلات بخش معدن کشور و راهکارهای پیشنهادی شما چیست؟
با انجام یک بررسی جامع در خصوص کشورهای توسعه یافته معدنی، دلایل و عوامل موفقیت آنها را ارزیابی کردهام که توضیح جزییات در فضای این متن نمیگنجد اما میتوان مواردی همچون؛ چابک نبودن فضای بوروکراسی، تغییرات متعدد در انتصاب مدیران و نداشتن یک برنامه جامع اجرایی در حوزه معدن، عدم دسترسی به آمار و اطلاعات حوزه معدن و لحاظ ننمودن سیاست صیانت از سرمایهگذاری در بخش معدن در ابلاغ بخشنامهها و دستورالعملهای حوزه معدن نام برد.
یکی از مهمترین راهکارهای پیشنهادی، شفاف نمودن فرآیندها در قالب چارت و نمودار و تفویض به سازمانهای صمت استانی است.
برای رفع مشکل آمار، بایستی با محور قرار دادن سیستم کاداستر معدن، تمامی ارتباطات حوزه معدن را به آن لینک نمود تا حاکمیت و مدیریت بخش معدن بتواند بر مبنای آمار صحیح، هر لحظه شرایط موجود را تحلیل و بر مبنای آن برنامهریزی لازم صورت پذیرد.
ایجاد فضای مناسب برای هدایت و کوچینگ واحدهای معدنی کوچک از آغاز بهکار معدنکاری و اکتشاف نیز میتواند با بهکارگیری از تجربههای موجود و هدایت صحیح، در فرآیندهای اجرایی کاهش خطا و تسریع در امور را با هم افزایی بهینه و ارتقاء دهد.
- متاسفانه در بخش معدن تاکنون توجه چندانی به ایدههای بنیادی و نوآورانه نشده است. به نظر شما آیا برداشتن شکاف بین دانشگاهها و بخش معدن تاثیری در ارتقاء جایگاه استارتآپهای معدنی دارد؟ لطفاً در این زمینه توضیح دهید.
قبلاً حرکتهای زیادی در خصوص ارتباط صنعت با دانشگاه انجام شده است.
اما آنچه دیده میشود نشان از عدم موفقیت دارد. وجود پارکهای علمی فناوری باعنوان و محوریت معدن و ایجاد فضای موثر ارتباطی بین رشتهای و حرفهای در حوزههای دیگر میتواند در حل مشکلات و نوآوری نقش بسزایی ایفا نماید.
در حال حاضر، چندین شتابدهنده در حوزه معدن تشکیل شده است که اینجانب شخصاً با حضور و حمایت این مجموعهها تلاش کردهام تا فضای لازم برای گفتوگوهای معدنی مهیا شود.
آنچه مهم است کوچینگ و منتورینگ، مجموعههای نوپاست تا بتوانند با حضور در بخش و فضای معدن در کشور و شناخت مسائل ارزش آفرینی نمایند.
با قریب به ۱۲ استارت آپ طی این مدت همکاری داشتهایم که با ارائه اطلاعات مناسب و برگزاری جلسات تخصصی مرتبط توانستیم زمینه را برای ارتقای آنها فراهم کنیم.
-آیا شرکتهای استارات آپی فعالی در بخش معدن و صنایع معدنی کشور که بتوانند با ایدههای خلاقانه نقشی اثربخش در رشد و توسعه معدن داشته باشند، وجود دارد؟
بله، خوشبختانه در حال حاضر پلتفرمهای مناسبی با محوریت بازار، نوآوری، شبکهسازی و فنی ایجاد شده که مطمئن هستم با حضور این مجموعهها تغییرات قابل توجهی در شفافسازی اطلاعات و ارتقای ارزش افزوده فراهم خواهد شد.
ادبیات جدیدی در بخش معدن شکل گرفته که نشاندهنده توسعه فرهنگسازی در این بخش است.
در تیتر یکی از مجلات دیدم درج شده:” استارت آپ با طعم معدن”، برایم خیلی جالب به نظر رسید و گفتم این حرکت نو قطعاً ادامه دار خواهد بود.
باتوجه به عضویت جنابعالی در کارگروه تخصصی لیتیوم سازمان نظام مهندسی معدن ایران، راهکار پیشنهادی شما برای اجرایی کردن اهداف این کارگروه چیست؟
با شکلگیری این کارگروه، سعی کردم با ایجاد روشی نو و با یک برنامه تخصصی برای ایجاد شبکهسازی این حرکت را آغاز نمایم.
خوشبختانه در حال حاضر اطلاعات مناسبی در خصوص محورهای اصلی، دستاندرکاران، موارد مرتبط در حوزه داخل و بینالملل و فرصتهای موجود جمعآوری شده و نکته مهم اینست که با برنامهای که پیاده شد اکنون کارگروهی ایجاد شده که سطح دانش فنی و عمومی آن در حوزه لیتیم تقریباً برای همه اعضای کارگروه یکسان شده و در صورت وجود هرگونه پرسش و یا مسئله، این کارگروه میتواند در حل آن بسیار قوی و موثر عمل نماید.
با توجه به نقش موفق این کارگروه، از طرف وزارت صمت به ایمیدرو نیز پیشنهاد شد در حوزههای دیگری که تا کنون به آن پرداخته نشده، در قالب همین روش به صورت اجرایی پرداخته شود.
چنانچه طرحهایی در سازمانهای توسعهای مانند ایمیدرو، مرتبط با همین موضوعات تعریف شود این کارگروه و کارگروههای مشابه میتوانند به عنوان شورای سیاستگذاری و تبیین موضوعات و رفع موانع اطلاعاتِ مورد نیاز بسیار مفید واقع شوند.
-باتوجه به تحصیل شما در کشور استرالیا، لطفا تجربیات خود را در زمینه جایگاه اکتشاف در این کشور و مقایسه آن با کشورمان را بیان بفرمایید.
متاسفانه اکتشاف در کشورمان در محدودههای معدنی بهطور کامل انجام نمیشود و دلیل اصلی آن نیز نگرانی معدندار برای رسیدن سریعتر به درآمدزایی و یا تسریع در اخذ گواهی کشف است. نکته مهمتر این است که با معرفی ذخیره بیشتر، معدندار بایستی حقوق دولتی بیشتری براساس پروانه بهرهبرداری پرداخت کند و حتی این مبالغ بایستی در زمانی که معدندار هنوز اقدام به استخراج ننموده، پرداخت شود.
به نظر اینجانب بایستی سیاستهای حاکمیت بخش معدن به سمت تشویق برای اکتشاف بیشتر تدوین شود و در کشورهای توسعه یافته در ابتدای کار تلاش بر اکتشاف کامل است و پس از آن با تعیین ابعاد دقیق ذخیره، روش بهرهبرداری تدوین و طراحی میشود.
مشکل اصلی در کشورمان عدم انجام اکتشاف کامل قبل از طراجی برای بهرهبرداری است. نکته مهمتر تعاملات سایر ادارات مانند منابع طبیعی و محیط زیست است.
به جرأت میتوان گفت که بهدلیل نداشتن منطق مشترک و صحیح فیمابین دستگاههای اداری، نه میتوان اکتشاف را درست انجام داد و نه اینکه برنامههای بلند مدت تدوین نمود.
مهمترین رکنی که در استرالیا برای سرمایهگذاری در بخش معدن وجود دارد: “سیاست ثابت بلند مدت، شفافسازی و صیانت از سرمایهگذاری” است که متاسفانه تقریباً هیچکدام در ساختار اداری بخش معدن کشورمان لحاظ نمیگردد.
-چه توصیهای به فارغ التحصیلان و افرادی که تازه به فعالیتهای معدنی مشغول شدهاند، دارید؟
در ابتدا به این فارغالتحصیلان معدنی تبریک عرض میکنم که رشته خوبی را برگزیدهاند. در مقالهای برای مشاغل آینده بخش معدن مطالعه میکردم و نکات جالبی برای معدنکاران و مهندسین معدن که در بیست سال آینده قرار است کار کنند، را درج نموده بود.
مهمترین کار برای عزیزان تازه فارغالتحصیل، ارتقای مهارتهای فردی در زمینههای نرم افزاری، سیستمهای حل مسئله و رفع گلوگاههای کاری است.
زیرساختهایی مثل تسلط به زبانهای خارجی، فنون مذاکره، فزار و کامپیوتر، اپلیکشنهای تخصصی و ارزیابیهای تخصصی فنی و اقتصادی از جمله موارد ضروری برای هر فرد معدنی است که در آینده بایستی به آنها مسلط باشد.
-لطفاً خاطرهای از دوران کاری خود را بیان فرمایید.
در زمانی که مدیر کل دفتر امور اکتشاف بودم، طی بازدیدی که از یکی از استانهای کشور داشتم، به مسئول مربوطه گفتم کالک ثبت معادن را برایم بیاور تا ببینم فرآیند و اجرای کاری در استان به چه نحوی است (در آن زمان فرآیند ثبت محدودههای معدنی بر روی کالک و به صورت دستی انجام میشد)، ایشان گفتند کالک در گاوصندوق و نزد حراست سازمان است و مسئول مربوطه الان تشریف ندارند! گفتم کالک برای تمامی مراجعین باید در دسترس باشد و قابل دیدن.
ایشان پاسخ داد: در معرض دید بودن کالک، مشکلاتی را ایجاد میکند و سازمان ترجیح داده که در دسترس همگان نباشد و هر فردی واقعاً خواست محدوده ثبت نماید، برایش بیاوریم. خلاصه اینکه در اولین اقدام پس از برگشت به دفتر کارم یک بخشنامه برای استانها تحت عنوان “الزام در نصب کالک معدنی” در تابلو اعلانات سازمان صمت استانها ابلاغ نموده و سپس تیتر یک خبر تنظیم شد “شفافسازی اطلاعرسانی و محدودههای معدنی” و قدم بعدی نیز اجرایی نمودن سیستم کاداستر معدن بود که قبل از سفر تحصیلی به استرالیا اجرای آن آغاز شد.
قبلاً بحث کاداستر معدن مطرح شده بود اما هنوز اجرایی نشده بود.
آغاز به کار سیستم کاداستر فعلی و ثبت محدودههای معدنی از زمان مدیریت اینجانب کلید خورد و امیدوارم با حمایت و تقویت آن ضمن شفافسازی اطلاعرسانی بخش معدن بتوانیم برنامهریزی جامع و پویا در بخش معدن را با اطلاعات صحیح فراهم نماییم. یکی دیگر از اقدامات موثر در بخش معدن تهیه دستورالعمل تمدید پروانههای اکتشاف و صدور گواهینامههای کشف و ابلاغ تفویض آن به سازمان صمت استانها بود که در زمان خود برای تسریع و حل مشکل فرآیندهای اکتشافی کاری بزرگ بود که صدها نفر را از مراجعه حضوری به وزارت صمت نجات داد.
باسپاس از اینکه وقت خود را به مجله ما اختصاص دادید و در این گفتوگو شرکت کردید.
اینجانب هم از لطف و هماهنگی شما برای ایجاد فرصت انتقال تجربیات به دوستان معدنی سپاسگزارم.