true
در حالی که بر اساس گزارش بانک مرکزی در فصل بهار رشد با نفت ۶.۲ درصد اعلام شد، مرکز آمار ایران رشد اقتصادی با نفت را ۷.۶ درصد اعلام کرد.
به گزارش اکوپرشین به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، یک روز بعد از بانک مرکزی، مرکز آمار ایران، نتایج حساب های ملی فصل بهار امسال را منتشر کرد. گزارش این مرکز نشان می دهد که محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال ۹۰ در سه ماه اول امسال به رقم ۱۷۷٫۷ هزار میلیارد تومان با نفت و ۱۵۰٫۹ هزار میلیارد تومان بدون احتساب نفت رسیده است.
این ارقام حاکی از رشد ۷٫۶ درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و رشد ۴٫۶ درصدی بدون نفت است. نتایج مذکور حاکی از آن است که در فصل بهار ۱۴۰۰ رشته فعالیتهای گروه کشاورزی رشد ۴,۵ــ،گروه صنایع و معادن ۱۳.۸ و گروه خدمات ۴.۵ درصد نسبت به فصل بهار سال ۱۳۹۹، رشد داشته است.
در این حال، مقایسه ریز آمار رشد ذیل حساب های ملی، از تفاوتهای بزرگ بین داده های مرکز آمار و بانک مرکزی حکایت می کند.
گفتنی است، محاسبات فصلی در مرکز آمار ایران در قالب ۱۸ بخش اصلی متشکل از ۴۲ رشته فعالیت بر مبنای طبقهبندی ISIC.Rev۴ انجام میشود که بر این اساس گروه کشاورزی شامل زیربخشهای زراعت و باغداری، دامداری، جنگلداری و ماهیگیری، گروه صنایع و معادن شامل زیربخشهای استخراج نفت خام و گاز طبیعی، استخراج سایر معادن، صنعت، تأمین آب، برق و گاز طبیعی و ساختمان میباشد و گروه خدمات شامل زیربخشهای عمده و خرده فروشی، فعالیتهای خدماتی مربوط به تأمین جا و غذا، حملونقل، انبارداری، پست، اطلاعات و ارتباطات، فعالیتهای مالی و بیمه، مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار و دامپزشکی، اداره امور عمومی و خدمات شهری، آموزش، فعالیتهای مربوط به سلامت انسان و مددکاری اجتماعی و سایر خدمات عمومی، اجتماعی، شخصی و خانگی است.
لازم به ذکر است، اخیرا بانک مرکزی اعلام کرده بود، در این دوره به استثنای ارزش افزوده گروه کشاورزی که متاثر از خشکسالی و کاهش تولید محصولات زراعی با کاهش عملکرد ۰٫۹ درصدی مواجه شد، ارزش افزوده سایر گروههای اقتصادی شامل «نفت»، «صنایع و معادن» و «خدمات» به ترتیب معادل ۲۳٫۳، ۲٫۱ و ۷٫۰ درصد افزایش داشته است.
تحقق رشد ۷٫۰ درصدی ارزش افزوده گروه خدمات در سه ماهه اول سال ۱۴۰۰ و در شرایطی که ارزش افزوده این گروه در سه ماهه اول سال ۱۳۹۹ متاثر از پیامدهای شیوع بیماری کرونا با کاهش ۲٫۵ درصدی مواجه شده بود، حاکی از بازیابی این بخش از اقتصاد از تبعات منفی شیوع ویروس کرونا است.
بررسی سهم فعالیتهای مختلف اقتصادی در بخش خدمات نشان میدهد که افزایش نرخ رشد ارزش افزوده این بخش عمدتاً در نتیجه افزایش ارزش افزوده فعالیتهای «حمل و نقل و انبارداری»، «بهداشت و مددکاری اجتماعی»، «عمده فروشی، خردهفروشی و تعمیر وسایل نقلیه موتوری»، «اطلاعات و ارتباطات» و «حرفهای، علمی و فنی» بوده است.
همچنین هزینههای مصرفی بخش خصوصی که در سال ۱۳۹۹ به میزان ۰٫۵ درصد کاهش داشت، از فصل چهارم سال گذشته روند رو به بهبود ملموسی به خود گرفته و در فصل ابتدایی سال جاری نیز رشد ۲٫۲ درصدی را تجربه کرد.
براساس محاسبات مقدماتی اداره حسابهای اقتصادی این بانک، تولید ناخالص داخلی کشور در فصل اول ۱۴۰۰ (به قیمتهای پایه سال ۱۳۹۵)، با نفت به رقمی حدود ۳۴۷۷٫۰ هزار میلیارد ریال و بدون نفت به حدود ۳۱۴۸ هزار میلیارد ریال رسید که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به ترتیب افزایش ۶٫۲ و ۴٫۷ درصدی داشته است.
true
false
false
false