از تامین امنیت غذایی جامعه ننویسیم یا نگوییم؟، سالها پیش در زمان یکی از وزیران محترم و پیشین جهاد کشاورزی به یک جلسه مربوط به مسائل و مشکلات ماهیان پرورشی کشور با محوریت ماهی زیبا و غزل خوان قزل آلا دعوت شدم، علیرغم میل باطنی خود مبنی بر این که به جلسات نگاه از بالا به پایین از دیدگاه رسانهای و نه اداری تاکید مینمایم از دیدگاه فقط وصرفا رسانهای، اعتقادی نداشته و ندارم.
اکوپرشین، علیرضا کیهانپور: پای در جلسه نهادم، پس از مدتی، نوبت گفتمان به بنده رسید، در آماده بودن و صحبت کردن اصلا مشکلی نداشتم ولی دیدگاههای مطرح شده تعدادی از مدعوین محترم فرصت خوب و مناسبی شد که روح حاکم و جو جلسه را درک کرده و به قول مشهور چگونه محور گفتگوی خودم را تنظیم کنم، بگذریم.
در این جلسات سطوح مثلا عالی هر چه سکوت را رعایت کنیم خیلی بهتر از صحبت کردن است چون امثال بنده نه عددی ونه رقمی حساب شده و میشدیم و خدا را شکر اساتید و مدیران کارکشته و کار بلد حاضر در جلسه از تعداد انگشتان یک دست؛ چه دست چپ و یا دست راست بنده بیشتر بود و دعا میکردم که نوبت به بنده کمترین نرسد چرا که در سکوت، وقتی یادداشت برداری داشته باشیم و خوب گوش به محورهای بحث بدهیم خیلی بهتر است چرا که هم یادگرفتن ونیز حقیقت را آگاهانه لاپوشانی نکنیم موهبت الهی است که کمتر نصیب هر شخصی میشود. بگذریم از بد حادثه نوبت به بنده رسید پس از ده دقیقه که صحبت کردم یک یادداشت کوچک به دستم رسید مبنی بر این که این جلسه، یک جلسه مدیریتی است و نه جلسه کارشناسی!!!
لطفا فقط از دیدگاه مدیریتی صحبت کنید و بنده علیرغم این که این یادداشت شعارگونه و هشدار دهنده مدیریتی!!! کل بحث جلسه را از ذهن آماده بنده پراکنده نمود، در ذیل یادداشت خطاب به رئیس جلسه که وزیر وقت بود محترمانه نوشتم با اجازه، بنده بحث مدیریتی را مسلط نیستم و با رخصت از پهلوانان جلسه و جنابعالی یا سکوت و یا ترک این جلسه که با اشاره دست به خروج بنده رضایت دادند وخدارا شکر بدهکار وجدان کاری خود نشدم واین از الطاف خفیه الهی بود که بارها خداوند عنایت فرمود واز این دشواریهای جلسه مدیریتی نجاتم داده بود که بسیار شاکر بوده و برایم مسرت آمیز بود زیرا در مرحله آموختن بودیم مثل الان و هنوز به مرحله درس پس دادن باسابقه کاری آن زمان ۲۳ سال کار موظف اداری و۳۰ سال رسانهای غیر موظف نرسیده بودم والبته هنوز هم نرسیدهام.
اما الان با کسب اجازه از محضر مردم و آحاد جامعه که خود جزء بسیار کوچکی از همین جامعه هستم تحلیلی در ادامه ارائه نموده ام که جسارتا استنباط و نوع نگرش و نگاه تولید محتوا از دیدگاه مدیریتی یا کارشناسی این تحلیل را بر عهده خوانندگان و مخاطبین فرهیخته این یادداشت میگذارم.
در مقطع زمانی نیمه دوم سال ۱۳۹۶ و تمام سال ۱۳۹۷ و با تلورانس قیمتی حداکثر ده درصدی با توجه به تازه بودن، زنده فروشی و بهداشتی بودن آن به صورت نسبی
قیمت هر کیلوگرم ماهی قزل آلا شکم پر به طور متوسط در حدود ۷۵۰۰۰ ریال در اکثر مراکز عرضه ماهی کشور بود که بخشی از پروتئین سفید سفره مردم را حالا یا اندک، یا متوسط و یا زیاد تامین کرده و یا تشکیل میداد. هرچند که متوسط قیمت خرید یا فروش این ماهی قزل آلای شکم پر در سر مزرعه و یا استخرهای پرورشی در همان سالها ۵۵۰۰۰ ریال بود!!! واین امنیت غذایی و سفره مردم هم برای پرورش دهنده و خریدار مناسب بود و بازار فروش هم رونق فروش، عرضه و تقاضا داشت.
هزینههای اصلی تولید ماهی قزل آلا از ابتدا تا انتها به جز احتساب هزینههای سرمایه گذاری:
خوراک ماهی آغازین( استارتر)
رشد( گروور) مرحله پرواری.
نیروی انسانی.
بهداشت ودرمان.
بچه ماهی گراماژ در زمان رهاسازی در استخر یا تخم چشمزده برای هچری و تبدیل به بچه ماهی وزن مناسب رهاسازی گراماژ( سایز مطلوب) از فینگر لینگ( انگشت قد) تا گراماژ.
و معافیت مالیاتی سوخت به عنوان بسیار ناچیز در سطح ( لوول) پشتیبان در زنجیره تولید برق یارانهای با متوسط مصرف در طول تقریبا کوتاه دوره پرورش بحث اصلی:
طی سالهای ۱۳۹۶ و۱۳۹۷ هر قطعه تخم چشم زده ۲۰۵ تومان و سال ۱۴۰۰ ؛ ۹۵۰ تومان
خوراک ماهی در آن دوسال متوسط ۳۷۰۰ تومان در هر کیلو گرم در سال ۱۴۰۰؛ کیلوگرمی ۲۵۰۰۰ تومان با ضریب تبدیل ( FCR)مصرف خوراک برای تولید گوشت بین ۱/۳۵ تا ۱/۵ کیلوگرم بسته به نوع سامانه (سیستم) پرورشی. حمل ونقل.
داروی ضدعفونی کننده فرمالین دوسال پیش در گالن ۲۰ لیتری به قیمت ۳۰ هزار تومان وامسال( ۱۴۰۰) ۱۹۰ هزار تومان، بچه ماهی گراماژ در سالهای ۱۳۹۶ و۱۳۹۷ یعنی گرم اول بین ۶۵۰ تا ۶۰۰ تومان و متوسط حدود ۵۵۰ تومان و اینک گرمی ۲۰۰۰ تومان هر قطعه ماهی ویژه رهاسازی( کشت وپرورش به عنوان بذر اولیه).باکس و پنل تخم چشم زده ۸۰ میلیون ریال و اینک ۸۰۰ میلیون ریال( بخشی وارداتی از شرکت آکوالند فرانسه).
تاقبل از زمان کنونی خرید هرکیلوگرم ماهی قزل آلا در سر مزرعه ۱۹۰۰۰ هزارتومان و۳۷۰۰۰ هزار تومان به دست مشتری به طور متوسط بسته به نوع ماهی، گراماژ و هزینه حمل ونقل ( از مزرعه تا مراکز عرضه) که در پایان سال ۱۳۹۶، حداکثر کیلوگرمی ۸۵۰۰ تومان بود.
بحث مدیریتی یا کارشناسی به طور نسبی:
امروز پایگاه اطلاع رسانی خبر آنلاین( ۲۷ مهر ۱۴۰۰) اعلام نمود که قیمت ماهی قزل آلا به مرز هر کیلو گرم ۱۲۵ هزارتومان در برخی مراکز استانها وبه ویژه در تهران بزرگ رسیده است البته متوسط قیمت ماهی قزل آلا که متاسفانه غزل گرانی در دستگاه موسیقی شور را الان میخواند و آژیر افزایش قیمت این تولید بومی و داخلی را از الان تا آشفته بازار شب عید نوروز ۱۴۰۱ به صدا در آورده است لذا لطفا قضاوت کنید که این مشکلات از باب مدیریتی، غیر حمایتی، دلالها و یا کارشناسی و تخصصی است یا موارد دیگر؟
به یاد داشته باشیم آواز و غزل خواندن گرانی ماهی قزل آلا از مهرماه ۱۴۰۰ شنیده شده است ولطفا فکری به روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ شود ویا اشتباهات احتمالی این تحلیل را اگر مبنای مبتنی بر بازار عرضه و مولفههای مصرف قابل ارائه است به نگارنده ارائه نمائید.
لازم به یادآوری است در مشاهده میدانی امروز نگارنده( ۲۷ مهر ۱۴۰۰) متوسط قیمت هر کیلوگرم ماهی قزل آلای زنده شکم پر بین ۸۵ تا ۹۰ هزارتومان وبسته بندی ۹۰۰ گرمی آن ۱۱۰ هزار تومان در فروشگاههای شهروند و رفاه عرضه میشد که به نظر میرسد خبر و گزارش “خبرآنلاین” حدود ۲۵ هزارتومان با قیمت زنده فروشی قزلآلای شکم پر و۱۵ هزارتومان با ماهی بسته بندی شده اختلاف قیمت دارد که رقم و عدد معنی داری در علم آمار میدانی محسوب نمیشود.
حقیقت تلخ و ملموس این است که متاسفانه به نظر تقریبا قطعی و مشاهده شده در عملکرد کمترین درآمد وسود ویبرهای پر حاشیه با اما و اگرهای پرورش ماهی متاسفانه متعلق به پرورشدهنده بدون احتساب حوادث مترقبه ویا غیرمترقبه( البته با زحمات طاقت فرسا و ریسک تولید) و بیشترین درآمد و سود بادآورده بدون زحمت( اما با ترنوور مالی بالا) ناشی از فساد ارز ۴۲۰۰ تومانی ویا ترجیحی به مافیای خوراک، دارو، تخم چشمزده، بچه ماهی، صاحبان صنایع عمل آوری، فرآوری، قیمت وحشتناک پودر ماهی به عنوان یکی از المنتهای ترکیبی غذای آبزیان، سوداگران ضایعات کشتارگاههای دام، طیور، مراکز صنایع پسین و بسته بندی،دلالان ورزیده ورویین تن این حلقه با قدمت ۶۴ ساله و تا حدودی واسطههای قانع (به سود کمتر با مقایسه و نسبت به دلالهای) این بازار خوش خوراک وبا مزه ی صدها میلیارد تومانی تعلق دارد و با استدعای عالمانه وعاجزانه از مدیران وعزیزان محترم پایگاه اطلاع رسانی ” خبر آنلاین” لطفا کاسه کوزههای گرانی ترمز بریده فروش ماهی قزل آلا را بر سر تولید کننده عاشق، دلسوخته و تامین کننده بخشی از غذا و امنیت تغذیهای جامعه آوار نکنید.