موازیکاری شرکتهای خصوصی زیر نظر اداره تعاون با تعاونیها، هدف سیاست توسعه قبل از هر چیز معطوف به افزایش تولید داخلی و ملی است و به همین جهت هر نوع اقدامی که در چارچوب برنامههای توسعه اقتصادی بهعمل میآید، باید متوجه نیل به این اهداف باشد.
درهمین راستا و توجه به مسأله تولید است که سهم شرکتهای تعاونی و مخصوصاً تعاونیهای تولید در توسعه اقتصادی اهمیت مییابد و البته به موازات آن باید به وظایف بازاریابی و فروش شرکتهای تعاونی و مصرف توجه کافی شود.
به گزارش پایگاه خبری اکوپرشین به نقل از روستانیوز: اتحادیه تعاون روستایی «هدی نسیم» شهرستان آبادان هم از جمله اتحادیههای تعاونی است که نقش مهمی در ارائه خدمت به کشاورزان این منطقه دارد و همواره سعی کرده مسیر تولید تا بازاریابی و فروش محصولات اعضاء را هموار کند، اما یکی از مشکلات این اتحادیه موازیکاری شرکتهای خصوصی زیر نظر اداره تعاون با فعالیت تعاونیها است.
در همین ارتباط با سالم زیدی، مدیرعامل این اتحادیه به گفتوگو پرداختهایم که ماحصل آن در ادامه میآید.
جناب زیدی در مورد سوابق کاری خود توضیح دهید.
ابتدا طی سالهای ۱۳۷۲-۱۳۷۳ در یکی از فروشگاههای واقع در دهستان منیوحی در روستای خزعلآباد فروشندگی میکردم. این فروشگاه زیر نظر شرکت اروندان یکی از شرکتهای اتحادیه تعاونی روستایی آبادان بود و من نیز ابتدا جزو هیئتمدیره آن بودم و سپس در سالهای ۱۳۷۵-۱۳۷۶ مدیرعامل آن شرکت شدم و در ادامه طی سالهای ۱۳۸۲-۱۳۸۳ به عضویت هیئتمدیره اتحادیه تعاون روستایی شهرستان آبادان درآمدم.
در مورد وظایف هیئت مدیره تعاون روستایی شهرستان آبادان توضیح دهید.
طبق اساسنامه، رسالت هیئت مدیره تعاون روستایی شهرستان آبادان، تأمین نهادههای کشاورزی و دامی، توزیع آرد روستایی و ارزاق عمومی و خرید محصولات کشاورزی بهویژه خرما است.
پرسنل اتحادیه تعاون روستایی آبادان چند نفر هستند؟
کل اتحادیه ما شامل هشت نفر است که تقریباً از این هشت نفر، چهار نفر در خدمت سازمان تعاون روستایی هستند.
توزیع آرد روستایی چگونه و با چه قیمتی انجام میگیرد؟
عمده آرد ما از کارخانه خرمشهر میآید و در بیشتر روستاهای شهرستان بر اساس سرانه تعریفشده ۵/۷کیلو در ماه برای هر فرد روستایی و شهری توزیع میشود و بر اساس اعلام دولت قیمت آرد به ازای هر کیسه ۴۰کیلویی، ۳۹هزار و ۴۰۰تومان است.
چه مشکلاتی در تأمین و توزیع آرد دارید؟
روستاهایی که نانوا دارند، به دلیل مراجعه روستاییان اطراف برای خرید نان، با کمبود آرد مواجه میشوند.
همچنین چون بر اساس کیلوگرم به ما آرد میدهند و توزیع ما بر اساس کیسه است و اداره بهداشت هم اجازه باز کردن کیسهها را نمیدهد، دچار مشکل هستیم.
از طرفی با توجه به افزایش قیمت آرد خبازی، اکثر روستاییان به تولید آرد خانگی روی آوردهاند که فروش محصول ما را دچار مشکل کرده است.
چه تعداد شرکت، زیرمجموعه اتحادیه تعاون روستایی آبادان هستند؟
در سطح شهرستان آبادان هشت شرکت داشتیم که با توجه به هدفمندی یارانهها و بنیه مالی ضعیف و آثار جنگ بر کشاورزی و نخیلات، فقط سه شرکت به نامهای «استقامت»، «اروندان» و «مهرگستر» باقیماندهاند و همچنین تعاونی زنان زیر مجموعه ماست که با پشتکار خودشان در بخش صنایعدستی کار میکنند.
اتحادیه تعاون روستایی آبادان از لحاظ مسائل مالی در چه وضعیتی است؟
در حال حاضر در اتحادیه، بیشتر کارهای خدماتی و بهویژه تولید آرد را انجام میدهیم که سود چندانی ندارد. همچنین برنامه توزیع میوه شب عید را در سال جدید داریم.
درآمد این اتحادیه هم از خریدوفروش آرد، سبوس، نهادههای کشاورزی و دامی و کود شیمیایی است و اتحادیه تعاون روستایی آبادان نیز کل مخارج سازمان تعاون روستایی را بر عهده دارد.
ارتباط شما با سازمان تعاون روستایی استان و اتحادیه چگونه است؟
در سطح شهرستان حدومرزی بین سازمان و اتحادیه وجود ندارد و همه در راستای یک هدف حرکت میکنیم، اما در سطح استان از مدیریت جدید آقای معین انتظار داریم از اتحادیههایی که بنیه مالی ضعیفتری دارند، حمایت کند.
میزان خرید خرما توسط اتحادیه شما در سال ۱۴۰۰ چقدر بوده است؟
با توجه به اینکه خرما عمدهترین محصول تولیدی شهرستان آبادان، است، در سال جاری ششهزار و ۳۵۰تن خرما را با هفت پرسنل از ۹مرکز خرید واقع در اروندکنار و سایر مکانها خریداری کردیم؛ البته عمده خرمای امسال ما به دلیل تنشهای آبی طی این سالها از کیفیت لازم برخوردار نیست.
خرمای استعمران در چه مناطقی کشت میشود و ویژگی آن چیست؟
در اکثر مناطق استان خوزستان ازجمله شادگان، آبادان، کارون، ماهشهر و اهواز میتوان خرمای استعمران را کشت کرد؛ البته کیفیت و طعم خرمای برداشتشده با توجه به آبوهوای هر منطقه متفاوت است.
این خرما به دلیل درصد رطوبت کم، بافت سفتتر و ماندگاری زیاد از مقاومترین خرمای موجود در کشور است.
همچنین به دلیل خواص متفاوت نسبت به سایر خرماها در صنایع تبدیلی، شیرهگیری، تولید الکل و قند خرما، نوشابهسازی، شکلاتسازی و… استفاده میشود.
صادرات خرمای استعمران به چه کشورهایی است؟
عمدهترین صادرات خرمای استعمران درجهیک به کشورهایی ازجمله آلمان، روسیه و حتی ترکیه است که بسته به درخواست کشور مقصد بهصورت هستهگیری شده و یا بهصورت چیپسی و مخلوط با آرد برنج تولید و صادر میشود.
بازار مصرف داخلی خرمای استعمران چگونه است؟
خرماهای درجه سه که جنبه صادراتی نداشته باشد، در صنایع لواشکسازی، تولید خمیر خرما و… استفاده میشود. هسته خرما هم در تولید روغن و پودر هسته استفاده میشود که به شکل سنتی و در خانه روزانه ۴۰۰تا۵۰۰کیلو تولید داریم.
کارگاههای بستهبندی و نگهداری خرمای شما چه تعداد است؟
برای نگهداری خرما به دلیل کمبود سردخانه و انبار و زیرساختهای مناسب، سالنهای سردخانهای دولتی ازجمله آموزشوپرورش، شهرداری و سازمان فنی و حرفهای زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی را با مبالغ بالایی اجاره کردهایم.
برای بستهبندی نیز کارگاههای زیادی داریم که چهار کارگاه خوب و قدرتمند هستند و شش کارگاه هم بهصورت انبار است. همچنین یک دستگاه بستهبندی داریم که برای راهاندازی آن نیازمند اعتبارات هستیم.
مهمترین مشکلات تولید خرما در شهرستان آبادان چیست؟
مهمترین مشکل ما موازیکاری شرکتهای خصوصی زیر نظر اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی با دریافت امتیازات دولتی است که باعث تعطیلی بسیاری از شرکتها و تعاونیهای تولیدی سازمان شده است.
پیشنهاد شما برای رفع مشکلات این بخش چیست؟
باوجوداین که از سال ۱۳۴۲ تا به امروز تعاون روستایی سابقه درخشانی در بخش روستایی بهعنوان یک نیروی قدرتمند در خود روستاها داشته، ولی در حال حاضر باوجود افتتاح چهار تعاونی همه سردرگم هستند و رسالت تعاونیها انجام نمیشود. اگر شرکتها بهطور همزمان قابلیت تولید و ارائه خدمات داشته باشند، شرایط بهتر خواهد شد.