تدابیری چند وجهی برای حفظ محیط زیست و طبیعت فلات ایران، طبیعت خداوند پر از زیبایی است و زبان در بیان آنها قاصر است. اغلب انسانها طبیعت را بسیار دوست دارند و به آن احترام میگذارند، اما ناخواسته بیش تر از همه موجودات به آن آسیب میزنند. انسان در برابر نعمتهای خداوند مسئول هستند و خداوند انسان را درباره آن نعمتها مورد بازخواست قرار میدهد.
به گزارش پایگاه خبری اکوپرشین: طبیعت یکی از هزاران نعمتهایی است که خداوند به مخلوقاتش عطا فرموده تا در ضمن استفاده و لذت از آن، در حفظش کوشا باشند یعنی هر آنچه که خداوند مهربان به ما عطا کرده است؛ از سرسبزی و زیبایی کوه و دشت و صحرا تا دریا و غروب خورشید و بسیاری از چیزهای دیگر که زبان، قادر به وصف آن نیست.
تماشای طبیعت بسیار لذت بخش است.
از درختان زیبا گرفته تا گلهای رنگارنگ و عطرآگین و گونههای حیوانی قشنگ و سبزه زارهای پهناور و کوههای برافراشته، همگی چشمان ما را به تماشای خود فرا میخوانند.
بنابراین برای استفاده از این موهبتهای خدادادی، انسان امکاناتی را برای خود مهیا نموده است. یکی از این امکانات گردشگری در دل طبیعت است.
گردشگری در جلوههای طبیعت، جدا از سلامت جسمی، روحی و روانی انسان، جنبههای اجتماعی، اقتصادی و … فراوانی دارد.
اما کلیت این روند، نیاز به رعایت الزامات دقیقی دارد تا هر نوع آسیب به منابع حیاتی و طبیعیی را به طور کامل حذف کند.
کره زمین برای حفظ و بقای گونههای زیستی متنوع به حیات ادامه میدهد و انسانها هم به نوبه خود در همه جا وظایفی برای حفظ پیرامون خود و طبیعت کره زمین دارند.
آن چیزی که انسان باید برای حفظ این توازن تلاش کند و فعالیتهایش را دوچندان نماید، گسترش زیست گاههای پرندگان و جانوران است.
از طرفی هم علیرغم آسیبهای وارده به محیط زیست، هنوز مناطق زیادی قابلیت بازسازی طبیعت بکر فلات ایران را دارند.
به هر تقدیر میبایست در یک برنامه اقدام وسیع در حوزه جغرافیای ایران، میتوان محیط زیست را نجات داد، آن را بارورتر کرد و به ارزشهای زیستی، گردشگری، اجتماعی و … ایران عزیز و طبیعت یگانهاش افزود و در کنار حفظ، نگهداری و پایداری طبیعت و تنوع زیستی برای نسلهای آینده، مردم ایران و جهان میتوانند نظاره گر زیباییهای خلقت خداوند در طبیعت باشند.
امروزه، امکان سفر و گردشگری ایمن و آسان و بدون عوارض منفی برای محیط زیست و افراد در دستور کار کشورهای درحال پیشرفت است و فارغ از ایجاد فرصتهایی برای ارزشهای روحی، معنوی، علمی، آموزشی، سلامت و …، از سویی دیگر مشاهده طبیعت و استفاده صحیح از آن و امکان تمرکز بر جلوههای خلقت برای همگان مفید و بلکه ضروری است.
علیرغم تمامی تلاشها و انگیزههای با ارزش برای حفظ محیط زیست؛ شرایط بدون آسیب زائی بنا به دلایلی، کمتر در اختیار عموم قرار دارد و خیلی از کشورها به طور کلی مشکلاتی از این قبیل دارند؛
پراکندگی زباله، وجود برخی مسیرهای دشوار در طبیعت، امکانات کم و معمولی، ناشناخته بودن برخی مناطق طبیعی، تهدیدات عدیده برای محیط زیست، رواج برخی بی پرواییها نسبت به طبیعت پیرامون، برخی حوادث رانندگی و … باعث عدم بهره برداری صحیح از محیط زیست و طبیعت و گردشگری مرتبط به آن است. برای رفع این موارد باید برنامه و الگوهای دقیقی داشت.
می توان با اقداماتی موجب رشد به حق و زیبنده این سرزمین زیبا و کهن زیست و متعاقباً بهتر شدن گردشگری در فلات ایران شد.
در واقع در یک نگاه آرمانی میتوان امیدوار بود یک جنبش محتوایی و اجرایی سریع و دقیق و رعایت اصول، بسیاری از فرصتهای پیش رو را با چشم اندازهای روشن و امید بخشی در این زمینه رو به رو کرد.
گرچه جریان عمومی جامعه نیز با درک حساسیتهای هم افزا با محیط زیست وجود دارند.
پیشنهاد؛
برای داشتن الگوهایی ملی و مناسب از هر جهت، طرح “بوستانهای زیست محیطی خلقت” به این نحو پیشنهاد میشود:
بوستانهایی برای تکامل طبیعت با جهت گیری حفظ و بقای ظرفیتهای گذشته اش.
با گذر از این اولویت اصلی، این بوستانها میتوانند در چشم اندازی روشن با مردمان بومی و مسافران باقی بمانند چرا که در امتداد بقای زیستی فلات ایران، استقرار و آسایش و پایداری طبیعت یک اصل مهم است.
همچنین موارد زیر میتواند به امر فوق کمک نماید؛
- زمان و مکانی برای استراحت، پژوهش و تفریحات محیطی و توجه و آموزش در خصوص محیط زیست بهتر است از آسیب زدن به زیستگاه
- استفاده از امکانات بوم گردی و جوانب آن
- گسترش تالابها، جنگلها و زیستگاههای آبی.
- گسترش انواع زیستگاهها برای پرندگان بومی و مهاجر درمناطق کوچ و مهاجرت پرندگان و …
- تسهیل برای مسیر گردشگری پاک و بدون زباله
- آموزش ارزشهای زیست محیطی به افراد در حین سفر
- امکانات متنوع برای تردد همگان حتی معلولین گرانقدر یا سالخوردگان همراه و…
- ثبت همه جزئیات زیستگاه، مستند سازی، معرفی رسانه ای، ارائه به مردم ایران و جهان و …
- الگوهای غذائی و صنایع دستی از تولید و تهیه تا مصرف داخلی و صادرات
- ایجاد فرآیند چند منظوره خارج از زیستگاه و ایجاد انواع امکانات برای مسافران ایرانی و بینالمللی.
- ایجاد تعدادی اشتغال سازنده و پایدار برای مردمان بومی.
- ایجاد امکان بالای همکاری و سرمایه گذاری بخش خصوصی در برخی مناطق تحقیق شده مانند مناطق ساحلی …
- استفاده از قابلیتهای جغرافیائی برای برخی تفریحات بومی و محلی و در صورت امکان علمی و تحقیق شده برای مناطق حرکت اسبها، شتر سواری، دوچرخه سواری و … حرکت سالم و پاک در زیستگاه و اطرافش
- امکان فعالیتهای پژوهشی و علمی با موضوعاتی شبیه گونهها و مناطق برای همگان
- امکانات رشد و نزدیک شدن حیوانات به انسانها و تبلور همزیستی بر روی زمین.
- ایجاد برخی امکانات خارج از زیستگاه.
- ایجاد زمینهای ورزشی مثل فوتبال و والیبال خصوصاً در مناطق ساحلی با جانمایی دقیق و خارج از زیستگاه
- در صورت امکان ایجاد بازیها و سرگرمیهای دور تر از طبیعت.
- رواج گردشگری با اسب و شتر به جای موتور و خودروها.
- ایجاد مسیری برای ورزشهای هیجانی و تفریحات.
- حذف و جلوگیری از پراکندگی زباله در همه مناطق زیستگاه و حتی سایر مناطق ساحلی و جنگلی و کوهستانی و … حفظ کامل طبیعت مورد استفاده از ابتدا تا انتهای سفر به عنوان رکن اصلی حفاظت.
- امکان خدمت به طبیعت منطقه با کاشت نهال توسط گردشگران و ساکنان و بومیها.
- حذف هر نوع طرح آسیب زا به گیاهان و جانوران و تغییر رفتار انسان هوشمند به سوی گسترش زیستگاههای گیاهان و پرندگان با اولویت کاشت درختان منطقه برای نمونههایی از زیست و طبیعت مناطق اطراف زیستگاه و …