بالاخره نوبت به ایستگاه ماهی و ماهیگیری رسید، در آستانه ۲۱ نوامبر ۲۰۲۱ مطابق با روز یکشنبه۳۰ آبان ۱۴۰۰ روز جهانی ماهیگیری(WFD) به پیشنهاد سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد(FAO) و پیگیری این سازمان سال ۲۰۲۲ میلادی به نام ماهیگیری و پرورش ماهی خُرد ازسوی نهاد مسوول ملل متحد تصویب و اعلام شده است.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری اکوپرشین: علیرضا کیهانپور: پس از سالها نامگذاری این روند پروسهای در مورد خاک، جنگل، توسعه پایدار، نقش زنان در کشاورزی، آب برای زندگی، آلودگی هوا، محیط زیست و…نوبت به ماهیگیری و ماهی رسید که شاید در آذرماه یک ایستگاه پایانی و منتهی به روزهای آخر سال ۲۰۲۱ را در این راستا شاهد باشیم که خودمان هم نمی دانیم کجای کار هستیم و با امگا پروژههای صید و پرورش ماهی به کدامین مقصد با روش شاید شتابان خواهیم رسید؟
در سال ۲۰۱۸ کل تولید ماهی و آبزیان به میزان ۲۱۲ میلیون تن رسید که بر مبنای گزارش نهایی سازمان فائو(FAO) سهم پرورش ماهی ۵۴ درصد و سهم صید وصیادی ۴۶ درصد بوده است که چشم انداز تقریبا مثبتی از تحقق اهداف کمی وکیفی ماهیگیری مسوولانه در جهان و کشورهای در حال فعالیتهای صید وپرورش آبزیان وبه ویژه ماهی میباشد که در سالهای آینده مورد راستی آزمایی قرار خواهد گرفت.
سهم مردم از مصرف آبزیان در جهان به نسبت سایر پروتئینهای حیوانی و گیاهی ۳۰ درصد بوده که از متوسط سرانه جهانی مصرف ماهی یعنی ۲۰/۳ کیلوگرم حدود ۱۰ کیلوگرم سرانه متوسط ماهی را به خود اختصاص داده است.
در رابطه با روز جهانی ماهیگیری که مطابق ۲۱ نوامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است وبا توجه به الزامات ماهیگیری مسوولانه و همچنین نامگذاری سال ۲۰۲۲ با عنوان ماهیگیری وپرورش ماهی خُرد از سوی سازمان ملل متحد باید منتظر تحولات ارزندهای در این راستا در محورهای ذیل بود:
اخلاق در ماهیگیری
نقش زنان در پرورش ماهی خُرد
کار بست اهداف کمی و کیفی توسعه پایدار ماهیگیری
پرورش ماهی در لکههای توسعهای مناطق روستایی
مولفههای بازار و صنایع پشتیبان قبل وبعد از فعالیت تولید وصید ماهی، حمل ونقل و راههای ارتباطی بهینه برای توزیع ماهی
عمل آوری، فرآوری، بسته بندی بهداشتی ماهی با کد رهگیری از مزرعه و بنادر واسکلهها تا سفره و مصرف نهایی و ارتقای متوسط سرانه مصرف ماهی
اشتغال و درآمد زایی بیشتر فعالیتهای صید و پرورش ماهی در مناطق کم برخوردار
استفاده از فناوریهای روزآمد و آموزش و ترویج فعالیتهای ماهیگیری
برگزاری وبینارهای تخصصی مرتبط و راهگشایی در بهرهوری بیشتر از ظرفیتهای ناشناخته به ویژه منابع آبی خُرد
افزایش حجم انتشار پوسترها، کتاب، تراکت و کاتالوگ، برگزاری دورههای آموزشی وترویجی، گردهماییهای از راه دور منطقهای با اهداف مشترک با سیاستهای جهانی فائو و بهترین فرصت برای شناساندن ماهی، ماهیگیری و سایر آبزیان ۲۰۲۲ میلادی در سراسر جهان میباشد که امید میرود از این فرصت طلایی بیشترین بهره برداری برای پیشبرد اهداف این صنعت و پوشش خسارات ناشی از اپیدمی کرونا،سیل، خشکسالی، حوادث غیر مترقبه و رفع کمبودهای احتمالی مسیر رشد و توسعه پرورش ماهی خُرد و ماهیگیری مسؤلانه از قبیل تخصیص اعتبارات کم بهره و حمایتهای بانکی، بیمهای، خرید تضمینی، صادرات و… از طریق مدیریت تخصصی و خلاقانه و برنامه ریزی استراتژیک جامع نگر را در سراسر جهان شاهد باشیم.